Förberedelser inför förlossning

Jag började lyssna/läsa på ”Föda utan Rädsla” av Susanna Heli för att börja förbereda mig lite i v.32. Så fort jag somnar så drömmer jag om att jag föder barn!! Så blev lite stressad ett tag. Nu är jag i v.35 och jag anser att jag är jätte lugn och trygg inför förlossningen. Det blir vad det blir. Man kan inte förbereda för mycket heller. Har man för mycket önskemål så blir det ändå inte så.
Jag som har sådana kontrollbehov tycker ändå att föda barn är fantastiskt, dels för att jag inte har någon möjlighet till att ha kontroll. Enda gången i mitt liv jag lägger det i någon annans händer, men det känns ändå bra.

Nu planerar vi mentalt inför förlossningen, andning, övningar, positioner. Vad vill jag? Jag skriver förlossningsbrev som jag ändrar på då och då, men nu har jag skrivit klart ett brev som jag anser är bra. Vill ni ta del av det så skriv ett PM. I mitt förlossningsbrev har jag även med all dosering som skall göras under förlossningen och efter, se mallen i slutet.

Men vad man kämpar med diabetes, blodsocker, mat och illamående, jag mår fortfarande illa! Så tröttsamt. Nu har jag även fått handskar för svullna händer, stödstrumpor, fog lossning och surauppstötningar. Något mer!?

Blodsockret; har varit väldigt bra, ett Hba1C på 43 genom nästan hela graviditeten, medelvärdet på diasend ligger på 6, och jag håller mig 78% inom målområdet. Så stor klapp på axeln ska man ha för att man sliter som ett djur för att ”Vara som alla andra”, i blodsockret, under graviditeten.

Insulin; doseringen av insulin är också ett heltidsjobb. Den ändras hela tiden beroende på vilken vecka man är i, till exempel.
I v. 16, man vill inte vara låg under v.0-16 i graviditeten.
Låg är man vid 4,2 i v. 16.
Toujeo (långtidsverkande) ca 20 enheter på morgonen.
Fisap (måltidsinsulin) ca 3-4 enheter vid varje måltid och mellanmål ca 2 enheter.
I v.35, gör det inte lika mycket om man är låg i blodsockret i v.32-40 i graviditeten. Låg är man vid 3,6 i v. 35.
Toujeo (långtidsverkande) ca 50 enheter på morgonen.
Fisap (mellanmålsinsulin) ca 6-8 enheter vid varje mellanmål.
Aspart (måltidsinsulin) ca 10-12 enheter vid varje måltid, dock 30 min innan måltid.

Maten; man har som tur en dietist som följer en genom graviditeten, de som var bra under v.12-13 är kanske inte lika bra under v. 35-36. Att även ha mått illa under HELA graviditeten har inte hjälpt så mycket vad som är ”bra” mat, men jag kämpar och snart är jag i mål.

Jag har även använt mig av en app som heter KHkollen, kanske egentligen mer för barn, men den funkar perfekt för att räkna ut rätt dos till måltiderna. Inte bara under graviditeten utan den funkar alltid. Så slipper man räkna kolhydrater själv. Även appen T1D utvecklas hela tiden, så den kan man också ta hjälp av, den har inte riktigt samma funktioner än som KHkollen har, men det kommer.

Dosering av insulin inför förlossning;
08.00 (47-50 Enheter Toujeo)
Vid 3,5-6,5 (Inget insulin om jag inte äter) Under 3.0  höj droppet.
Vid 3,5-6,5 (äter ex en näve chips – 3 enheter)
6,5-8,5 (3 enheter insulin om jag inte äter) Fisap
6,5-8,5 (äter ex en näve chips – + 3 enheter) = totalt 6 enheter
8,5-10,0 (4 enheter insulin om jag inte äter) Aspart
8,5-10,0 (äter ex en näve chips – + 3 enheter) = totalt 7 enheter
10,0-11,0 (5 enheter insulin om jag inte äter) Aspart
10,0-11,0 (äter ex en näve chips – + 3 enheter) = totalt 8 enheter
11,0-14,0 (6 enheter insulin om jag inte äter) Aspart
11,0-14,0 (äter ex en näve chips – + 3 enheter) = totalt 9 enheter
14,0-18,0 (7 enheter insulin om jag inte äter) Aspart
14,0-18,0 (äter ex en näve chips – + 3 enheter) = totalt 10 enheter
1 enhet / 1 mmmol/l sänker

Vid feber lägger ni till 6 enheter – Toujeo
(Feber = som 25 g kolhydrater i KHKollen-appen.)
Dropp/glukos vid inläggning för kräktes mycket sist.
BYT UT TILL Aspart insulinet om jag får dropp.
Om jag kräks 10 % glukosdropp = som 25 g kolhydrater i appen.

Ät varannan timme!
Sippa på vätska hela tiden, saft + vatten med sugrör. (insuln även till söt vätska) Vatten, glass, chips!

När vi kommer in, ändra i appen; Dexcom G6 – Inställningar – varningar.
Lågt 4,2, varning 15 min
Högt 7.0 varning 1 h
Våga ta insulin, man kan alltid dricka något sött för att komma tillbaka.
Om det blir pilar, ta blodsocker med en blodsockermätare!

Vid aktivt förlossningsarbete, tar sjuksköterskorna över!

Jag behöver mitt insulin tills att moderkakan är ute.
Moderkakakan är ute…
Då kan man få högt blodsocker pga av adrenalin, inget insulin direkt.

Vid amning;
Dag 1 – Toujeo: 20 enheter
Dag 2 – Toujeo: 17 enheter
Dag 3 – Toujeo: 12-15 enheter

Detta är bara en liten del av allt som står i förlossningsbrevet. Allt som handlar om diabetesen försökte jag få med här. Frågor och funderingar så får ni gärna maila mig.

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: