Att vara mamma med Diabetes typ 1 – ”Super mama” 3

Blodsockret
Jag tycker att mitt problem är att jag är väldigt hög i sockret och att jag svänger en hel del. Nu har jag bytt till 16 enheter Toujeo på morgonen och de har hjälpt mig, nu ligger jag mellan 4.6-9.6. Innan svängde jag upp till 17.0 på nolltid. Andra som jag talat med som har diabetes typ 1 är väldigt låga i sockret varje gång de ammar. Jag tycker inte min amning eller blodsocker hänger ihop alls. Jag tappar kontrollen helt ibland men som sagt blir jag mer hög än låg. Självklart kan de ha med hormonerna att göra men också så påverkar värmen mitt blodsocker nu.

Äter inte alls på natten när jag ammar nu som jag gjorde förut, dricker mest bara vatten vid amning nu och inte juice. Jag tycker att jag har bra kontroll nu, men de är inte lätt alltid. Jag försöker säga att man är inte mer än människa när de blir kause.

Jag helammar forfarande och tänkte göra det tills Lillen fyller 6 månader och sedan minska succesivt. Min plan är att amma tills han fyller 1 år.

IMG_2342

IMG_2352

IMG_2544

Varför inte bara pyjamas?!?!
När barn är små, skulle säga mellan 0-3 månader. Varför använder man inte bara pyjamas på dem, varför skall de ha två delar? En body och en byxa. Kan de vara skönt när de är så små? Tycker att pyjamas som görs idag borde vara lite mer neutrala och kan se ut som ett vanligt vardags plagg. De borde vara så mycket skönare för de små att bara ha pyjamas på sig…. Eller hur”?!?!

 På flygplatsen…
Att folk inte kan låta bli att lägga sig i.  De är klart de menar väl, men de blir inte så väl när de säger de. Sköter du ditt, så sköter jag mitt…. eller?!?!
Jag var på flygplatsen och skulle hämta svärmor och moster. De sitter en dam i 70 års åldern bredvid mig, hälsar trevligt och frågade vad barnet heter.

Helt plötsligt; du ammar väl?! Jag blev väldigt ställd, jag svarade ja eftersom jag ammar, de gör jag. ”BRA, de är väldigt viktigt för barnet med amning!” Men vad fasen, alla kan inte ens amma, vem är du att tala om vad andra skall göra!?
Efter en stund så håller Lillen på att somna i babyskyddet, jag gungar lite till så han skall somna. Damen; ”Gunga lite mindre så tror jag nog han somnar”. Jaså de säger du. Jag kan inte ta hand om mitt egna barn?! Skönt att hon vet bättre?!

”Nu tror jag du svarade på en fråga som jag inte ställde?!” – Detta är mitt nya svar!

Projektledare
Eftersom jag annars arbetar som projektledare, de kan alltid hända saker när man arbetar, men de finns alltid en lösning på allt. Man är överallt och ingenstans, både fysiskt och psykiskt. När de gäller barn är det en ganska liknande roll, så klart de alltid finns lösningar på alla problem. I början tyckte jag att jag ”inte gjorde något vettigt”, han sov och jag lallade här hemma. HALLÅ!
Man gör det vettigaste man kan göra! Uppfostra nästa generation! Ta hand om sitt barn. Jag har 150 % övertid varje dag, så man har fullt upp hela dagen, framförallt med att pussa på Lillen! En sida många tror jag inte hade, men jag njuter mer än någonsin nu. När man har hittat sin roll i att vara mamma, de tar sin tid. Skulle inte byta ut detta mot något annat i världen!

Föräldragrupp & Rehab
De är bra att gå på dessa gruppmötena som BVC anordnar, dels får man träffa andra mammor, men de är också väldigt bra information. De handlar om säkerhet, mat, ergonomiska positioner.
Genom att Rehab var och föreläste har både jag och Lillen fått hjälp. Ragnar sov enbart på en sida, men som vi har löst genom rehaben nu.  En enkel lösning, A och jag bytta sida i sängen! 🙂 Vi fick också med oss bra övningar hem. De har varit viktigt för mig att göra övningarna med Lillen så längde de är en lek, att Lillen har roligt när han gör övningarna. De har funkat riktigt bra. Att de inte bara har varit en tråkig övning. Nu är han nästan helt återställd i muskulaturen i nacken.

Jag hade fruktansvärt ont i ryggraden efter EDAN eftersom de stack mig 3 ggr. Detta har jag fått sjukgymnastik för. De har blivit bättre, men är fortfarande inte helt återställd i ryggraden. De blev som en liten inflammation i de ”såren” som blev av de sticken som de gjorde fel. Svullnaden är fortfarande kvar. Men har ett återbesök kvar. Våga ta hjälp!

Nu sist när vi var där sitter vi och lyssnar på säkerhet och vad som kan hända i hemmet, fallolyckor, förgiftning, brännskador. Mycket bra information. Lite små enkla tips om vad man skall ha i skötväskan. Sårtvätt, kylbalsam (Xylocain), rump Alvedon, kolsuspension, olika rumpkrämer ex baby mini care zinc cream, termometer etc.

Vår mammagrupp är riktigt bra. Jag bjöd hem hela gruppen på vinlunch igår. Vi käkade lunch, drack gott och åt efterrätt. En bra och mysig dag. Vi ger varandra tips om allt och ingenting.

vin-passande-mat-shutterstock-980x515-c

Extra kläder
Ja, detta med extra kläder gäller ju inte bara till Lillen, utan även till mig. Jag kan inte ens räkna på handen hur många gånger som man blivit ner bajsad och ner kräkts. Men det tillhör väl!?! Glöm inte extra kläderna, ett tips!! När de var ca 10 grader ute så hade vi en olycka och allt jag hade som extra byxor var ett par shorts, som tur var hade jag en filt också…

IMG_2374

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: