Att vara mamma med Diabetes typ 1 – ”Super mama” 4

G6
Vilken fantastisk uppfinning! Jag hatade den till en början, dels ingen sömn för att man var gravid, att man kissade hela nätterna och att det larmade. Jag hade en inställning på 5.6-7.6 så jag hade nästan inget spann, men de har ju också visat på att Lillen mår bra och är frisk. Jag skällde tydligen på min diabetessköterska på nätterna för jag hade larmet först. Men nu har man vant sig, de är en bra uppfinning. Nu är min inställning på 4.5-9.2. De är så mycket rimligare och mindre larm, då hinner jag ta både dem låga och dem höga blodsockernivåerna, nästan alltid.

Förkylning
Nu har jag och Lillen varit förkylda ett tag. Ragnar mår bättre. Men de är helt sjukt vad blodsockret tappar kontrollen under en förkylning. Man tror insulinet har slutat fungera ibland. Men de är bara förkylningen som spökar. Jag fick lägga om min grunddos, Toujeon fick ändras till 16, i vanliga fall har jag 14 enheter.

Lågt blodtryck 88/56
Jag går på kontroll för lågt blodtryck. Normalt brukar man få högt blodtryck efter en graviditet, men jag har fått väldigt lågt. Ibland kommer de små stjärnor och man är rädd att falla med Lillen. Men jag får gå sakta men säkert upp, har hittat en metod. De enda jag kan göra är att dricka vatten och träna enligt doktorn.
Nu sist när jag var där var det 60/42, det de rekommenderar är vatten och salta maten. Men hoppas de börjar gå upp snart, de går bara ner och ner….

Träning
Nu får man väl sätta igång helt enkelt när doktorn säger det. Musklerna är på plats i magen, men tiden finns liksom inte till, när Lillen sover max 15-20 min 2 ggr / dag då finns det inte så mycket mer tid till träning, jag passar oftast på att äta då.. Jag försöker när han ligger i sitt babygym. Jag arbetar på det…… återkommer om detta…

Att bli låg vid amning, matt, trött och irriterad
När man ammar och blir låg, man blir en annan person, man blir helt kallsvettig, matt, irriterad. De är en fruktansvärd känsla, man vill helst inte amma om man är låg, men de är Lillen som bestämmer när han skall ha mat.  Så tyvärr äter man snabba kolhydrater för att snabbt få upp det och det börjar jag känna i mina tänder nu. Jag har redan varit hos tandläkaren och lagat en hel tand som hade karies. De kommer säkert bli fler….
Jag försöker att undvika amning vid lågt blodsocker. Men tror många känner igen sig. Man får försöka att vara lugn. När man är ensam hemma så löser man det själv, men när min partner är hemma känns det bättre och blir tryggare. Han ställer upp till 150% med Lillen och diabetesen.

Återkontroll mvc
Att de skall vara så svårt att göra en återkontroll.
När man har diabetes så hamnar man ibland mellan stolarna. När jag blev gravid blev jag inskriven på Östra Specialavdelning och skulle avboka allt på Sahlgrenska. Under den tiden hann min fantastiska diabetesläkare att sluta och jag skulle få en ny läkare, som jag fick först 4 månader efter förlossningen.

När jag hade fött Lillen och skulle göra en efterkontroll. Ja, eftersom jag gjorde kejsarsnitt så kollades inget. Inte ens magmusklerna. De satte in en p-stav eftersom de är skyldiga att hjälpa till med preventivmedel, men de var väl allt. Inget direkt intresse av det heller på Östra.
Jag bad om att få en återkontroll på Närhälsans MVC eftersom min vårdcentral inte har någon gyn. De var väl inte så motiverat ifrån deras sida. De bad mig bara boka på min vårdcentral eller på Östra, men Östra har avsatt ansvaret för mig när barnet är fött. Jag fick tjata till mig ett återbesök med total kontroll på MVC. Skall de vara så?! Man hamnade liksom mellan stolarna. Trots kejsarsnitt så bär man på ett bowlingklot i över 6 månader. Både knip och muskler borde checkas på alla, eller!?!?

Magväska is the shit
Många med diabetes känner sig töntig med sin ”livväska” som kan vara en magväska. Jag har gjort min magväska till en snygg detalj på mig själv. I den har jag blodsockermätare, dextrosol, sprutor, napp, kräkhandduk, rumpkräm och en penna. Allt man behöver som mamma med diabetes! 😉

Magväska is the shit nu! USE IT! Det finns så många olika modeller man kan köpa som passar just dig!

Relationen – choose your fights
Många av våra vänner frågar ibland, är de bara Instagram som säger hur ni mår, eller är ni så lyckliga på riktigt. Kanske en konstig fråga, men en relevant fråga. Många bygger idag en fasad genom sina socialamedier, ibland stämmer den ibland inte. Självklart är vi som alla andra vi diskuterar hemmasysslor, barnet, arbete, vem gör vad?! Men man måste välja vilka saker man tar en strid om.

VIKTIGT! Pussas när man kommer hem och när man går. Alltid tala om hur viktig den andre är för den andre. Visa att man tycker om varandra genom närhet, kramar och mys, man måste inte alltid ha sex för att visa att man älskar varandra. Sådant som handlar om städning, plocka bort på bordet, ta de med en nypa salt, skämta om det och ta diskussionen direkt. Gå inte och gör små saker till stora problem! ”Vi är ett lyckligt instagramkonto” och de stämmer. Jag kan inte säga annat än ”TE AMO MIS AMORES”.  Utan er, vem skulle jag då älska och styra med.

F16B24FB-ECE5-483F-A3EB-AA089005D067

12 roliga bilder som sammanfattar första året som förälder

Vi må intala oss att vi tänker vara precis samma personer när vi blivit föräldrar. Men de här bilderna visar precis hur allt förändras första tiden med spädbarn. 

1. Vart du än ska tar det 40 minuter att samla ihop allt (och ändå glömmer du något)

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.35.01

2. Din nya plats i sängen:

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.35.26

3. När det här har hänt så ofta att du knappt säger ”hoppsan” längre.

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.35.38

4. VARFÖR?!!

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.35.46

5. När någon frågar om den får ”komma förbi på en fika, lite spontant.”

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.36.07

6. Paniken i den här situationen:

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.36.14

7. När era romantiska hemmakvällar ser ut så här:

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.36.22

8. När mormor köpt barnkläder.

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.36.30

9. När allt du vill ha är precis utom räckhåll:

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.36.37

10. ”Och nu har jag resten av dagen helt för mig själv.”

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.36.45

11. Kort sagt: Det är inte konstigt att du blir sliten 😉

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.36.58

12. Det gäller att glädjas åt de små segrarna 😉

Skärmavbild 2019-06-17 kl. 15.37.07

https://www.elle.se/12-roliga-bilder-som-sammanfattar-forsta-aret-som-foralder/?fbclid=IwAR0eU1MJQrCtQp6co0Mp0_sGdrCbHLBN41hYxOL1eqo2spGOgMGQNg1NmQI

Att vara mamma med Diabetes typ 1 – ”Super mama” 3

Blodsockret
Jag tycker att mitt problem är att jag är väldigt hög i sockret och att jag svänger en hel del. Nu har jag bytt till 16 enheter Toujeo på morgonen och de har hjälpt mig, nu ligger jag mellan 4.6-9.6. Innan svängde jag upp till 17.0 på nolltid. Andra som jag talat med som har diabetes typ 1 är väldigt låga i sockret varje gång de ammar. Jag tycker inte min amning eller blodsocker hänger ihop alls. Jag tappar kontrollen helt ibland men som sagt blir jag mer hög än låg. Självklart kan de ha med hormonerna att göra men också så påverkar värmen mitt blodsocker nu.

Äter inte alls på natten när jag ammar nu som jag gjorde förut, dricker mest bara vatten vid amning nu och inte juice. Jag tycker att jag har bra kontroll nu, men de är inte lätt alltid. Jag försöker säga att man är inte mer än människa när de blir kause.

Jag helammar forfarande och tänkte göra det tills Lillen fyller 6 månader och sedan minska succesivt. Min plan är att amma tills han fyller 1 år.

IMG_2342

IMG_2352

IMG_2544

Varför inte bara pyjamas?!?!
När barn är små, skulle säga mellan 0-3 månader. Varför använder man inte bara pyjamas på dem, varför skall de ha två delar? En body och en byxa. Kan de vara skönt när de är så små? Tycker att pyjamas som görs idag borde vara lite mer neutrala och kan se ut som ett vanligt vardags plagg. De borde vara så mycket skönare för de små att bara ha pyjamas på sig…. Eller hur”?!?!

 På flygplatsen…
Att folk inte kan låta bli att lägga sig i.  De är klart de menar väl, men de blir inte så väl när de säger de. Sköter du ditt, så sköter jag mitt…. eller?!?!
Jag var på flygplatsen och skulle hämta svärmor och moster. De sitter en dam i 70 års åldern bredvid mig, hälsar trevligt och frågade vad barnet heter.

Helt plötsligt; du ammar väl?! Jag blev väldigt ställd, jag svarade ja eftersom jag ammar, de gör jag. ”BRA, de är väldigt viktigt för barnet med amning!” Men vad fasen, alla kan inte ens amma, vem är du att tala om vad andra skall göra!?
Efter en stund så håller Lillen på att somna i babyskyddet, jag gungar lite till så han skall somna. Damen; ”Gunga lite mindre så tror jag nog han somnar”. Jaså de säger du. Jag kan inte ta hand om mitt egna barn?! Skönt att hon vet bättre?!

”Nu tror jag du svarade på en fråga som jag inte ställde?!” – Detta är mitt nya svar!

Projektledare
Eftersom jag annars arbetar som projektledare, de kan alltid hända saker när man arbetar, men de finns alltid en lösning på allt. Man är överallt och ingenstans, både fysiskt och psykiskt. När de gäller barn är det en ganska liknande roll, så klart de alltid finns lösningar på alla problem. I början tyckte jag att jag ”inte gjorde något vettigt”, han sov och jag lallade här hemma. HALLÅ!
Man gör det vettigaste man kan göra! Uppfostra nästa generation! Ta hand om sitt barn. Jag har 150 % övertid varje dag, så man har fullt upp hela dagen, framförallt med att pussa på Lillen! En sida många tror jag inte hade, men jag njuter mer än någonsin nu. När man har hittat sin roll i att vara mamma, de tar sin tid. Skulle inte byta ut detta mot något annat i världen!

Föräldragrupp & Rehab
De är bra att gå på dessa gruppmötena som BVC anordnar, dels får man träffa andra mammor, men de är också väldigt bra information. De handlar om säkerhet, mat, ergonomiska positioner.
Genom att Rehab var och föreläste har både jag och Lillen fått hjälp. Ragnar sov enbart på en sida, men som vi har löst genom rehaben nu.  En enkel lösning, A och jag bytta sida i sängen! 🙂 Vi fick också med oss bra övningar hem. De har varit viktigt för mig att göra övningarna med Lillen så längde de är en lek, att Lillen har roligt när han gör övningarna. De har funkat riktigt bra. Att de inte bara har varit en tråkig övning. Nu är han nästan helt återställd i muskulaturen i nacken.

Jag hade fruktansvärt ont i ryggraden efter EDAN eftersom de stack mig 3 ggr. Detta har jag fått sjukgymnastik för. De har blivit bättre, men är fortfarande inte helt återställd i ryggraden. De blev som en liten inflammation i de ”såren” som blev av de sticken som de gjorde fel. Svullnaden är fortfarande kvar. Men har ett återbesök kvar. Våga ta hjälp!

Nu sist när vi var där sitter vi och lyssnar på säkerhet och vad som kan hända i hemmet, fallolyckor, förgiftning, brännskador. Mycket bra information. Lite små enkla tips om vad man skall ha i skötväskan. Sårtvätt, kylbalsam (Xylocain), rump Alvedon, kolsuspension, olika rumpkrämer ex baby mini care zinc cream, termometer etc.

Vår mammagrupp är riktigt bra. Jag bjöd hem hela gruppen på vinlunch igår. Vi käkade lunch, drack gott och åt efterrätt. En bra och mysig dag. Vi ger varandra tips om allt och ingenting.

vin-passande-mat-shutterstock-980x515-c

Extra kläder
Ja, detta med extra kläder gäller ju inte bara till Lillen, utan även till mig. Jag kan inte ens räkna på handen hur många gånger som man blivit ner bajsad och ner kräkts. Men det tillhör väl!?! Glöm inte extra kläderna, ett tips!! När de var ca 10 grader ute så hade vi en olycka och allt jag hade som extra byxor var ett par shorts, som tur var hade jag en filt också…

IMG_2374

Vaccin mot tarmvirus verkar ge diabetesskydd

Genom att vi alla hjälps åt med forskningsbidrag så går forskningen framåt och vidare. Detta är inget som är säkert, men de kan ge oss mer garanterad information om ca 5 år.
Men enligt forskningen så har diabetes typ 1 minskat med 14%. Bara de ger mig hopp!

Botemedel förväntas jag inte se, men att de minskar och att färre får det, är ett steg framåt.

14 jun 2019, kl 06:17

Ny forskning tyder på att vaccination mot rotavirus kan minska barns risk för diabetes typ 1.

Forskare vid University of Michigan, USA, har studerat hur introduktionen av vaccination mot rotavirus har påverkat hälsan hos amerikanska barn. Resultatet visar dels att vaccinationen ger ett gott skydd mot den svåra tarminfektionen, och dels att den verkar minska barnens risk att insjukna i diabetes typ 1. Studien har publicerats av Scientific reports.

Rotavirus är mycket smittsamma virus som orsakar mag- och tarminfektioner. Hårdast drabbade är barn i åldrarna sex månader till tre år. Globalt orsakar rotavirus varje år över 200 000 dödsfall bland barn under fem år. I Sverigeleder infektionen vanligen inte till dödsfall, men däremot till vårdbesök och sjukhusvistelser.

I mitten av 2000-talet godkändes två rotavirusvacciner i USA och Europa. Vaccinet ges i två respektive tre doser under barnets första levnadsmånader. I Sverige har den ena regionen efter den andra infört gratis rotavirusvaccinering av spädbarn. Från och med i höst har regeringen, som Läkemedelsvärlden rapporterat, beslutat att införa rotavirusvaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet för alla barn i Sverige.

Många ovaccinerade
Forskarna vid University of Michigan använde anonymiserade sjukförsäkringsdata om barn födda före och efter rotavirusvaccinets introduktion i USA 2006.  Barnen i den longitudinella studien var födda under åren 2001–2017 och följdes fram till 2017. Trots att vaccinet var kostnadsfritt för de flesta familjer såg forskarna att långt ifrån alla barn blev vaccinerade.

Forskarna jämförde olika grupper av barn. En bestod av över 540 000 barn som fått alla två eller tre vaccindoserna (antalet doser skiljer mellan de två vaccinerna). En annan grupp bestod av knappt 141 000 barn som fått en men inte alla vaccindoserna. I ytterligare en grupp ingick barn födda efter 2006 som inte blivit vaccinerade. Dessutom fanns en jämförelsegrupp med nära 547 000 barn som föddes fem år före introduktionen av rotavirusvaccinerna och alltså inte heller de var vaccinerade.

Flera sorters skydd
Resultatet visade att vaccinet gav ett effektivt skydd mot rotavirus. Vaccinering minskade risken att barnet behövde sjukhusvård för rotavirusinfektion med 94 procent under de två första månaderna efter vaccineringen.

Men forskarna såg även att de barn som fått samtliga doser av rotavirusvaccin hade lägre risk än övriga grupper att utveckla den kroniska sjukdomen diabetes typ 1 under den tid som studien pågick. Hos dem som bara fått någon eller några men inte alla doser syntes däremot ingen riskminskning.

Riskminskningens storlek kan beräknas på olika sätt. Om barn födda under samma period jämfördes med varandra insjuknade till exempel 41 procent färre av de vaccinerade än av de ovaccinerade.

Forskarna framhåller dock att deras resultat enbart är ett statistiskt samband och att de inte har visat något orsakssamband mellan rotavirus och diabetes typ 1.

– Diabetes typ 1 är en ovanlig sjukdom så det krävs stora mängder data för att kunna se trender i en befolkning. Det kommer att ta tid att analysera och bekräfta våra resultat. Men faktum är ändå att vi ser en minskning av diabetes typ 1 efter att rotavirusvaccinet introducerades, kommenterar epidemiologen Mary A.M. Rogers, studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Arv och miljö samverkar
Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar angriper och förstör de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörteln. Orsakerna till sjukdomen är ännu inte kända, men den dominerande hypotesen är att arv och miljö samverkar.

En miljöfaktor som på senare tid tilldragit sig forskningsintresse är just rotavirusinfektion som en misstänkt trigger av det kroppsegna angreppet på betacellerna. Laboratoriestudier har tidigare visat att rotavirus attackerar sådana celler. Och i januari i år publicerades den första epidemiologiska studien i världen som visade på ett samband mellan rotavirusvaccinering och diabetes typ 1. Studien kom från Australien där risken för diabetes typ 1 minskade med 14 procent efter införande av rotavirusvaccinering.

– Om fem år vet vi mycket mer, säger Mary A.M. Rogers. De första grupperna av barn som fick rotavirusvaccin i USA går nu i grundskolan och är i den ålder då diabetes typ 1 oftast upptäcks.

// Helene Wallskär helene@lakemedelsvarlden.se

https://www.lakemedelsvarlden.se/vaccin-mot-tarmvirus-verkar-skydda-mot-diabetes-typ-1/?fbclid=IwAR2nn4uulbS8wz2E0P_YYuhT7PCm5MXGJJ82oJGRyN1e3OnjxN-q5QSdVis

Vaccin_barn_mun_stor_wp

 

Träning -Tjejklassikern -2015

Tjejklassikern
På dessa loppen så har man ett sjukkort, som man får när man skall köra som man hänger runt halsen. De fyller jag alltid ut och har med mig på alla loppen, man får det faktiskt bara till skidloppet, inte till de andra. Men jag hade mitt under alla loppen runt halsen, där det står att jag har diabetes typ 1, vem dom skall ringa och vad de skall göra.

  • Kortvasan i februari – långfärds skidor -3 mil
  • Tjejvättern i maj – cykling – 10 mil
  • Vansbrosimmet i juni – 1 km
  • Lidingöloppet i september – löpning – 1 mil

Kortvasan i februari – långfärds skidor – 3 h 25 minuter
Träningen inför
Då var vi i Skidome i Kviberg och tränade. En av träningarna körde vi bara 1 mil och ganska lugnt och stilla. Inget adrenalinpåslag, ätit som vanligt innan, mellanmål kl 17.00 som var en smörgås med både ost och skinka och en halv yoggi. Startade på 10.0, men efter själva träningen så hade jag 3.1. Hade inte känt det, hade heller inte tagit ett extra blodsocker efter 5 km som jag brukar. Så jag fick sätta mig med skidorna på så fick min kusin lösa en frukt till mig.

Vi tränade en del i Borås med skidor och så införskaffade jag mig ett par rullskidor. De var verkligen Bambi på hal is, jag kan inte bromsa med dem. Jag tog bilen till Askimsbadet och utgick därifrån. Där är inga backar verken upp eller ned. De är mestadels helt plant. För varje gång åkte jag mellan 1,8 mil till 2,5 mil. Hade med mig fika som jag åt efter halva träningen och sedan innan jag åkte hem. Kunde vara en smörgås med massa pålägg, 2 gifflar och mycket vatten. Hade alltid en sprite med ifall jag behövde snabba kolhydrater.

Under själva loppet
Jag var nervös och mycket adrenalinpåslag kom till trots att man försökte hålla sig lugn, de var sol, men plusgrader så de skulle bli tungt i spåret. Jag och min kusin höll ihop hela loppet. Vi stannade vid behov och tog blodsocker, åt och drack. De hade 4 stationer jäms vägen med saft, vatten, bananer, saltgurka etc.

Jag startade på 10.0 i blodsockret och tog en halv banan vid start och lite energidryck. Efter 1,5 mil hade jag 13.0 tog lite vatten med energidryck i och 2 enheter insulin. Vi körde på, tog lite pauser och blodsocker jäms vägen och kom in på 3 h 25 minuter och 6.9 i blodsockret.

Tjejvättern i maj – cykling – 5 h 1 minut
Träningen inför
Jag tränade mellan Guldheden och Bollebyggd 2 dagar i veckan. Så att man genomför det med stil. Vi gjorde även ett lopp som träning inför, Kungälvrunt. Vi var anmälda till 6 mils loppet. Jag hade min runkeeper på och såg att de är 400 meter kvar till mål, då säger en volontär ”Heja på! Nu är det bara hälften kvar!” Jag tvärnitade! Vi hade åkt fel någonstans och hoppat på loppet som var 12 mil långt, men jag frågade hur jag genade till mål så jag cyklade runt i Kungälv på egenhand och kom i mål efter 8,6 mil. De var en bra träning.

Under själva loppet
De var fint väder, jag startade med mina kusiner men vi cyklade inte ihop, de hade fina tävlingscyklar och jag min gamla vanliga damcykel, dock utan korgen. Men allt var med i en större magväska; saltlakrits, japp, dextrosol, vatten, energidryck. Jag monterade en vatten hållare inför loppet och satte även på cykelhorn så man kunde vila ryggen lite, så lite sportig blev den. Jag körde i min takt, jag stannade på de platserna de hade dryck och mat på. Jag stannade och tog blodsocker när det behövdes.

Jag startade på 14.0 och kom imål på 12.0. De tyckte jag var bra, var nere på 4.6 i mitten av loppet och åt en banan.

Vansbrosimmet i juni 28 min
Träningen inför
Jag tränade på Valhalla en gång i veckan, simmade mellan 1 km till 1,3 km varje gång.

Under själva loppet
Under natten inför var jag väldigt hög i sockret, vi åt rotfruktschips på kvällen och jag fick inte ner mitt socker + adrenalin. Jag låg på 18.0-20.0 hela natten. Jag fick inte ned mitt socker mer än till 16.9 innan start. De gjorde att jag hade inget bra lopp, jag mådde illa, var lite yr och konstig. Jag simmade i mål, men inte med en stolt tid. De var okej att simma, men hela kroppen var tung och konstig under loppet pga av att ja varit hög så länge i sockret. Inte att rekommendera.

Lidingöloppet i september – löpning 54 min 23 sek
Träningen inför
Jag älskar att springa. Så att träna inför Lidingöloppet var ingenting för mig. Jag sprang emellan 3-4 gånger per vecka, mellan 5 km till 1 mil per gång. Så inför detta loppet var jag väl förberedd och adrenalinet skulle väl inte öka sockret så mycket.

Gjorde några smålopp inför exempel ”Winterrun” 1mil runt på Liseberg. Blodomloppet, Vårruset etc.

Under själva loppet
Startade på 9.8, dock precis vid start bjöd de på delokatobollar som jag åt, såklart. De blev bara torrt och störigt, dock bra för blodsockret. Men de blev jobbigt att springa med den torrheten i munnen. Men jag sprang på med min magväska som vanligt, dock springer jag inte med dryck, för det finns statiner påväggen med dryck. I slutet stod det på en skyllt ”Spurta in i mål” Jag tänkte, de är väl klart jag kan. Så jag sprang så benen nästan vek sig, men pga av det fick jag ett pris för att jag var en av 3 snabbaste tjejerna i mål. Jag fick en polarklocka som pris. Hade ingen aning om att de var en tävling.

Blodockret var på 4.9 i mål, lite lågt, men okej.


Slutresultat

Jag gör dessa loppen, dels för att jag tycker att det är kul, men också för att testa mina gränser med diabetesen. Att pröva och se vad som funkar, kanske man hittar en gren man gillar bättre än de man tränat tidigare. De har många fördelar att göra exempelvis Tjejklassikern. De är svårt med diabetesen, framförallt bökigt när man skall stanna för att ta ett blodsocker. På den tiden hade jag verken Libren eller G6. Idag skulle de vara mycket smidigare att genomföra och lättare med blodsockret. G6 larmar när man går upp eller ned och de hade skapat en annan typ av trygghet på loppen. Men jag anser att de inte finns några hinder att genomföra det som diabetiker. Man behöver ju inte vara först i mål. Att man gör det i sin takt och på sitt sätt framförallt.

Träning – Göteborgs Klassikern – 2013

Göteborgsklassikern innebar 3 olika lopp i Göteborg under ett år. De var jag och min kusin som bestämde oss för att träna till detta.

  • 5 mil cykling runt Hisingen – i maj
  • 1000 meter simning i Delsjön – i augusti
  • 1 mil löpning i Skatås – i november

Inför själva loppet
Cyklingen: Då cyklade jag ifrån mig i Guldheden till Billdalspark, jäms vattnet. 17 km en väg så tur och retur blev det 34 km. Detta cyklade jag 2 gånger i veckan i ca 2 månader innan loppet. Jag cyklade med cykelkorg så jag kunde ha med mig, sportdryck, vatten, dextrosol och frukt.
Simningen: De tränade jag på Valhalla, 1 km/vecka i över ett år. Inomhus dock, jag simmade 1 km på 27-29 minuter, så målet var en liknande tid i Delsjön.
Löpningen: Sprang jag 3 gånger i veckan i över ett år innan, allt ifrån 4 km-10 km/ gång.

När jag tränar så här är mellanmålen superviktiga och gärna under hela dagen. En grov macka med mycket pålägg, eller yoghurt med en bra müsli till. Måltiderna är också viktiga, mycket kolhydrater och protein. Hela tallriksmodellen är viktig.

tallriksmodellen-orig-text-675x428

 

På själva loppet
På alla loppen, på min nummerlapp skriver jag alltid VÄND och en pil. På baksidan skriver jag alltid att jag har diabetes typ 1. Ring min kusin som jag kör loppet med och även om jag har en familjemedlem eller vän som tittar på loppet så att de är nära till hands. Men deras nummer står alltid på baksidan, men jag skriver alltid ring 112 först sedan mina nära. De står även ta ett blodsocker på mig och informera 112 om vad det står i rutan, om de kan detta.

Min kusin har varit med på alla loppen som jag kört. Hon är väl informerad om vad hon skall göra.

  • Om jag är låg skall hon ge mig söt vätska, är jag okontaktbar skall hon tugga dextrosol i sin mun och spotta i min kind så att de sakta kommer socker i mig tills ambulansen är påväg.
  • Om jag är hög skall hon ta spruta, men bara 1-2 enheter ifall de är adrenalin som spökar och ta ett nytt blodsocker efter 30 min. Både om man är låg och hög i sockret.

Jag har alltid blodsockermätare med mig och allt annat om är viktigt att ha med.

I startfollan på alla loppen, står jag alltid och tar blodsocker, tar lite enrgidryck, ett äpple eller en banan. Alltid något inför start. Även hon gör det.

Mitt i loppet så stannar jag alltid för att ta ett blodsocker.

Cyklingen: De var en super fin dag! Strålande sol. De är viktigt att ta blodsocker under själva loppet. Jag cyklade även själva loppet med cykelkorg så att jag kunde ha med mig sportdryck, vatten, dextrosol, proteinbars, japp och frukt. Min kusin hade extra dextrosol i sin magväska, men hon cyklade så fort så  jag hann inte med, helt plötsligt var hon borta. Jag hade japp, powerbars, energidryck och dextrosol, men min ”extra väska” cyklade iväg. Dock kändes de inte så farligt. Detta loppet cyklade jag med en nypa salt, fick lite kramp här och där och stannade och åt choklad och drack vatten. Jag blandar alltid energidryck i mitt vatten. För enbart energidryck gör att de blir för mycket socker på en gång, men hälften vatten hälften energidryck är perfekt för min träning.

Hur de gick under loppet
Jag kommer inte ihåg tiden, men var väldigt nöjd med tiden minns jag. Det var både kul och utmanande för diabetesen. Men jag var väl förberedd, de gjorde att de blev enklare.

IMG_1075

Simningen: De var kallt, regnigt och blåsigt. En väg skulle bli enorm motvind när vi simmade. Vi hade start först kl 11.45. Men de var blodsocker hela morgonen, och en rejäl frukost som gällde.

Hur de gick under loppet
De var inte så tungt som de såg ut, kom in på 27,5 minuter trots motvind. De är så kort lopp, så de händer inte så mycket med blodsockret under så kort tid. Lite adrenalin, men inte mycket.

62__10.jpg

Löpningen: Vi hade start kl 10.30. Gjorde en rejälfrukost med både grovt bröd, fil och flingor. De var en kall dag så de var rejäla kläder på sig som gällde. Väldigt lerigt. Jag var så adrenalin fylld så jag spurtade iväg så sjukt fort.

Hur de gick under loppet
Jag sprang 1 mil i träng i oväder på 51 minuter. Jag startade på 13.0. Jag sprang så fort att jag föll så snabbt i sockret att jag åt nästan ett helt paket dextrosol och ställde mig i kanten för att vänta in min kusin för att få hjälp i mål, men där var tiden så viktig att jag sprang ändå. Vet inte hur jag kom i mål, men i mål kom jag på en bra tid, men mådde skit när jag kom i mål, jag var helt vit runt munnen av allt dextrosol, dock kom jag in på 4.1 i blodsocker, men man inser hur låg jag varit om jag tryckt i mig ett paket dextrosol och hade 4.1.

Jag skulle ha stannat upp och andats och tagit det lite lugnare, men min vinnarinstinkt kom före min sjukdom. De var inte okej.

Under alla loppen
Försöker jag att ligga på ca 10.0-12.0 i blodsocker vid start, fylla på med energi under själva loppet (inte simningen). Jag har alltid samma magväska på mig vid lopp, med körkort, kontanter, dextrosol, insulinspruta, nålar, blodockermätare i en plastpåse, russin, proteinbar, GlucoGel, japp & plåster.

IMG_1065

Att vara mamma med Diabetes – ”Super mama” 2

Att vara mamma är helt fantastiskt! De är en helt annan värld och ett helt annat arbete som man inte är van vid, men man vänjer sig med sin nya roll. Lillen fyller redan
3 månader imorgon. De är slitsamt men allt de mysiga och alla skratten överväger allt.

Blodsockret
Jag har 46 i Hba1C ett medelvärde på 7,7 i blodsocker. Trots att det ser ut som den värsta bergodalbanan. Jag har min G6 varningarna på mellan 4.6-8.9. Men de är svårt att hålla sig inom spannet. Helt beroende på hur Ragnar äter. Om han äter mer än 15 minuter brukar jag kunna jämföra det med 3 enheter Fiasp. Dock kan man inte förbereda sig för det och äta innan, ifall han inte äter så mycket eller om han äter mer.

Man måste verkligen äta medans man ammar.

Men jag kan också tycka att mitt blodsocker är mer högt än lågt. Trots att lillen äter mer än tidigare. Man säger att när man ammar så ligger man väldigt lågt ofta, men jag tycker att jag är hög i sockret mer ofta. Jag äter inte alls så mycket som jag har blivit rekommenderad. Jag äter heller inget på natten när jag ammar. Det behövs inte.

Jag har inte tyckt amningen har varit så ansträngd som jag hade hört att den skulle vara, eller så var jag såpass bra förberedd. Jag känner mig helt ”normal” vid amning, men dock lite för hög i sockret, men hellre det än för låg.

IMG_0492 IMG_0615

IMG_0670

IMG_1021

Känslan av att vara låg och hög
Efter att jag nu inte är gravid längre har jag fått tillbaka känslan av hur det känns att vara låg och hög. Antagligen miste jag den känslan för att man var så hård mot sig själv att inte lät sig bli hög eller låg. Det är skönt att känna dessa igen. Så jag kan stoppa en känning i tid eller en höjning i tid. De är inte lika känsligt som innan graviditeten. Men jag känner det igen! Det är viktigt för mig!

Maten & Insulinet
I en längre period prövade jag 13 enheter Toujeo till frukost och 2 enheter innan jag gick och lade mig, men insåg att 15 enheter Toujeo direkt när jag vaknar är det bästa. Fiaspen tar jag 4 enheter till större måltider och 3 enheter till ett mellanmål.

Dock har jag ändrat Toujeon igen. Testade 10 enheter på morgonen, för att värmen börjar komma. Värmen påverkar också blodsockret. Man får lägre blodsocker när det är varmt, men nu har jag hittat att 12 enheter Toujeo passar mig bäst när våren kommer och jag ammar 100% fortfarande.

Frukost: två mackor med skinka, lite yoghurt, ett glas juice (för amningens skull), ett glas vatten och te/kaffe.
Mellanmål: Kaffe + en frukt
Lunch: Pasta eller paj med både grönt, kolhydrater och protein i.
Mellanmål: kaka + kaffe
Middag: Pasta eller ris med fisk eller kött till.
Snax: ostbollar eller chips

Träning
Jag har inte direkt kommit till skott än, jag har laddat ned appen ”Mamma Mage”, Jag har öppnat den och gjort några övningar, men känner inte direkt att jag hinner träna, eller så är det inte mitt fokus eller prio just nu. Trängningen kommer. Jag har hittills gått ner 14 kg av 18 kg så 4 kg till att gå ner och de är enbart av amningen, så jag känner mig inte stressad över det.

Dock tycker jag att man känner sig svag i rygg, armar och ben. Man är inte som man var förr. Jag har insett att muskler är verkligen en färskvara. Dock bär man ju runt på en 5 kg bebis, så lite träning borde man väl få.

IMG_1049

EDAN
Jag tycker att det gör fruktansvärt ont i ryggen trotts att det har gått 3 månader efter förlossningen. De gör ont i vissa vinklar precis där de satte Edan. Nu har jag faktiskt bett dem på Rehab ta en extra titt på det och vad man kan göra åt det.

Nu i efterhand så kommer jag bara att be om EDA vid en förlossning om de lyckas sätta den på första försöket, om de inte lyckas då får de inte sätta den igen. På mig var de och stack tre gånger innan de hittade rätt. Detta kan ha skapat ”sår” i ryggraden. Men smärtan i ryggen är obehaglig och gör ont. När jag sa detta till min barnmorska, fick jag som svar ”Oj, de har jag aldrig varit med om tidigare”. Okej, men be någon annan titta på det. Efter ingen hjälp kontaktade jag själv Rehab efter att ha träffat dem på en ”Föräldragrupps möte”. De tyckte att det skulle kollas upp.

Återkommer om detta.

Ögonbottenfotografering
De hade sett förändringar under graviditeten. Så jag blev återkallad på en special fotografering. Då de inte visade sig vara någonting. Så det har gått tillbaka sa de, det de hade sett tidigaare. Dock vill de hålla mig under uppsikt och återkallar mig efter ett år.

Falsk Krupp
En dag fick Lillen svårt att andas, han blev inte blå, men man hörde att han hade svårt att andas och de lät väldigt illa. Jag ringde först 1177, men fick plats 47 i kön, inte lägligt, så jag ringde Östras Barnakut som jag inte kom fram på, då ringde jag BVC och ”de hade mottagit tillräckligt med samtal för dagen”. Så jag ringde 112. De sa att de skickar en ambulans, men inte med blåljus, men de kommer en så snart som. Efter 12 minuter var de här. Två super lugna tjejer som lugnade mig först och sedan tittade på Lillen. Tror ni inte att han slutade göra dessa ansträngda andningar precis när de ringde på dörren. Men de kollade honom och inget verkade fel. Han har inte varit förkyld, men när man läser om falsk krupp var det så som de lät. Ingen aning om han fick det och han har inte fått det igen, men vad man blev skärpt som mamma. Man fick bara stanna upp och tänka efter ”Vad gör jag om han slutar andas”?!?!  Ett skräck scenario som mamma, men väldigt glad att jag ringde 112. De var lugna och väldigt beskrivande om vad jag skulle tänka på och göra.

P-stav
Så skall man skydda sig igen för att inte göra barn direkt igen. Trots att när man hel ammar så är det ett ”preventivmedel” eller?!. Som jag inte litar på.
När jag har hämtat en p-stav på apoteket och barnmorskan skall sätta in den, så funkar den inte. What?! De skall reklamera den och skaffa en ny, en ny tid bokas men efter 1 månad. VAD GÖR JAG NU, utbrast jag! Barnmorskan ”Du kan använda kondom som alla andra”…. Ja, ja de kan man ju.
Andra gången jag kom dit för att sätta in den så har emlan inte verkat, att sätta in den utan bedövning! De gjorde ont skall jag säga, dock  har smärtgränsen nog höjts efter förlossningen. Man bara bet ihop.
Preventivmedel, vad skall man säga. Jag tycker att p-stav är det bästa. De är så olika. Men de är något som jag rekommenderar! P-piller är inget för mig.

Babysim
Vi har börjat i babysim, men några av de mammorna som jag gick i magplasket med. Våra barn är födda samtidigt. Så de är perfekt. Detta är en succé för Lillen. Han skrattar så mycket så han får kallsupar. Han var 2 månader när han började. Kanske lite tidigt, men han visar att mamma har valt rätt. 😉
De är sjukt stressigt som mamma med allt skrik innan och efter, men de är så värt det. Vi går i något som heter Babysim VIP, då ingår badbyxor, handdukar och vi är bara 5 stycken barn. De är lugnt och stilla och siminstruktören är toppen!
Efter har vi mammor med oss matlåda och kaffe. Barnen får äta lite och somnar som små björnar. Sedan kan vi mammor ha lite trevligt efter. Detta är att rekommendera.

Babysimmet för en mamma med diabetes är lite ansträngande. Jag försöker att ligga på 6.5 när jag går in, för det höjs fort av adrenalinet och stressen som man kan skapa när Lillen är missnöjd i duschen. Om jag kör på 6.5 vid start brukar jag avsluta på 12.0-13.0.

http://www.aquabarn.se/

IMG_0508

Farmor och tia på besök
Min sambo är ifrån Argentina, helt ifrån andra sidan jorden. Så farmor har varit helt ivrig att få komma och krama Lillen. Nu är hon äntligen här med min sambos moster också. De stannar i 7 veckor. Många tänker, herregud vad länge. Men så mycket kärlek som Lillen får, vi får lite paus, vi kan äta i lugn och ro och jag kan faktiskt skriva blogg. Nu är Lillen inte alls någon skriknisse, men att få ha fria händer ibland är det nog fler mammor som önskar. Visst vi blir trötta, nu när allt är på spanska och inte på svenska i hemmet, men med kroppsspråk ”lenguaje corporal”, lexikon, appar och mycket vilja så funkar det också. Så mycket kärlek.

Farmor är helt frälst med Lillen, det gör oss gott i hjärtat.  Vi är helt frälsta i all den goda maten vi får serverad varje dag och all den hjälp vi får. 7 veckor går fort, så vi får boka vår resa till Argentina snart!

c0a4adda-6cfa-4b85-8dc6-6a4037a022d3

Galleri Siljans Bod
Jag har även deltagit under 2 års tid i ett konstkollektiv som öppnade på Björkö under påskhelgen i år. De har varit mycket förberedelser. Renovera, bygga om, allt de administrativa, betalningsmöjligheter, ALLT, men nu är det igång!!

Vi öppnade i påsk och ni alla är välkomna ut och besöka oss, 26 olika kreatörer och konstnärer. Så roligt och spännande!!

http://www.gallerisiljansbod.se/