Läger

Jag var med på fantastiska diabetesläger, där man lärde sig att utmana sig själv, våga testa gränser och se vad man faktiskt kan och man fick lära sig att vi är inte annorlunda än någon annan, vi har bara vår bukspottkörtel i en spruta eller i en pump.

Jag skojade alltid om att min bukspottkörtel gick på batteri, de var min insulinpump.

När man var 9-12 år så åkte man på sommaren till Lysestrand som jag tidigare nämnde. Där lärde vi oss att sova i vindskydd, äta annorlunda mat, träna, testa att äta glass, godis och se vad det faktiskt gör med ens blodsocker och hur man kan kontrollera det. Vi hade även ett avslutningsdisko med light dryck och vanlig, chips och popcorn så fick man testa hur  de blev med blodsockret.
(bilderna är ifrån 1999, en ledare och en sjuksköterska / grupp var de.)

När man var 13-15 år åkte man på skidläger i Norge. Högre ansträngning på aktivitet och man fick testa utmaningarna lite mer.
På ett av dessa läger testade jag även snus… Gör aldrig det, jag kräktes i flera timmar och sköterskorna trodde jag hade kitoner! Jag har heller inte kunnat snusa efter detta, så de var väl ett bra test.
Men de var väldigt bra att kolla blodsocker när man åkte mycket skidor och hur man skulle anpassa sin kost och ändra insulinet. Då hade jag fortfarande insulinpump.
(Bilderna är ifrån 2003. Bild nr 3 sitter vi med en sjuksköterska och tar blodsocker och har mellanmål, här diskuterades hur vi mådde och fick tips. De blir även mycket light dryck på ett diabetesläger.)

Sedan när man var 16 -18 år så seglade vi med Kvartsita. En segelskuta som vi seglade på västkusten. Detta var lite mer tonårsresa, lite kärlek, (inte tillåtet, men lite alkohol).
Men här diskuterade vi mycket mer vuxet, saker man kanske tänker på som tonåring.

  • Hur gör man med insulinpumpen när man skall ha sex?

De är inga problem att bara koppla ur den för stunden, för den som undrar 😉

  • Hur berättar man för en pojkvän att man har diabetes, eller säger man inget?

Man säger alltid att man har sjukdomen, men man kan säga det på olika sätt, men de är alltid viktigt att dom i din närhet vet vad det handlar om och vad man skall göra om något sker. VIKTIGT! SKÄMS ALDRIG! De är en del va dig!

  • Hur gör man med alkohol när man har diabetes?

Man skall alltid äta tillsammans med alkohol, fyllematen är viktigt för diabetiker

De var alltid med sjuksköterskor, föräldrar och läkare på dessa läger. Man fick diskutera med varandra och få lära sig nya saker hela tiden, man delade olika erfarenheter med andra. Vad som man själv kanske inte tänkt på.

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: