Strasbourg 2008

Jag hade precis flyttat till Sverige efter ett år som aupair i USA. Jag är på min vanliga läkarkontroll, då min läkare C. berättar om ett EU möte som skall ske i Strasbourg i december. Där olika personer med diabetes och olika läkare inom diabetes skall mötas och diskutera olika frågor inom diabetes i olika EU länder, hur de fungerar, vad som är bra och vad som kan förbättras. Man kommer att sitta i debattbås med olika politiker som man bokar möten med.

Dagen innan jag och min läkare skall åka så ringer hon och säger att hon är sjuk, men du klarar de själv säger hon! Okej tänkte jag!

Jag skulle ensam representera Scandinavium, 20 år gammal.

Jag fick samtala över telefon enbart med socialdemokraterna och moderaterna, övriga hade inte tid så jag fick inte träffa någon politiker öga mot öga, men fick ställa lite frågor över telefon.

Vi var en blandning av folk. Några som representerade diabetiker var OS-Guld medaljörer, ifrån Polen i rodd, Holland i volleyboll, Frankrike VM-Guld i Simning , ett tvillingpar ifrån Grekland som var 10 år, två tonåringar ifrån England, jag ifrån Scandinavium och många fler.

Där möttes vi i olika debatter om vad som är bra och vad som fungerar. När jag var där och då så var jag så vuxen som person och insåg i efterhand vad jag faktiskt gjort!

Väldigt intressant och jag insåg även hur bra vi har det i Scandinavium framförallt i Norge och Sverige. De är en extremt dyr sjukdom och varje liten nål kostar. Att staten betalar detta är helt otroligt.

Men mina frågor då var tex till moderaterna: Varför de vill införa att man som diabetiker skall själv stå för alla materiella kostnader till sin sjukdom som alla andra drabbade av någon typ av sjukdom gör. Moderaterna tyckte då 2008 att detta var självklart att man skulle betala för sin sjudom. Men då jag hade fått massa olika kostnader som jag rabblade upp för honom, då de också bevisade på om man hade en inkomst på ca 25 000 sek i månaden innan skatt, kunde man överleva som diabetiker i ca 4 1/2 år. Lite tyst i luren…

Jag ställde frågorna till Socialdemokraterna om hur de är så att vi kan få detta bidrag, trots att så många är drabbade. De hade full koll på kostnaderna och insåg att överlevnaden blir låg om staten inte hjälper till.

De var massa bra frågor som ställdes och svarades på och att de förblir gratis i Sverige (2008). Inte pga av mig! 😉 Men de var kul att få sitta och diskutera stora frågor med politiker.

713_45600015971_3216_n

713_45598025971_4484_n

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: