När man blir låg, vad gör man

De är säkert olika för olika personer, men de finns några självklara saker som är bra att veta om man umgås med någon som har diabetes typ 1.

Jag brukar alltid informera dem jag är med, om vi tränar, åker bort eller likande. Så att de kan känna sig trycka med att jag är med dem.

Blir man låg i sockret så kan de vara olika om man känner det eller inte eller hur, men  några tecken är ganska lika hos de flesta.

  • Att man blir aggressiv
  • Att man kallsvettas
  • Man tappar helt fokus om någon säger något till dig
  • Man orkar inte riktigt ta i de där sista som man brukar göra
  • Om man själv är medveten är de bästa 3 dextrosolbitar, en frukt och ett glas mjölk. Allt som är sött är bra för tillfället om de börjar bli illa.
  • Om personen helt tappar medvetandet, men fortfarande är vaken är det bästa MER/Festis för då är de lätt att stoppa ett sugrör i personens mun och tala om att man skall dricka.
  • Men om personen i fråga faktiskt har svimmat, de första man gör är att antingen lägga flytande socker, honung eller sirap under tungan, sedan ringer du 112.
  • Om detta inte finns brukar de flesta diabetiker bära på dextrosol. Då kan du tugga sönder dextrosolet själv och sedan snällt spotta/lägga det i kinden på personen och sedan ring 112. Förklara alltid att personen har diabetes, för då förstår ambulans personalen att de är allvarligt.

Detta är ett heltidsjobb 24/7! Ingen får döma, vi kämpar så hårt vi kan!

Ingen är perfekt!

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: