När man blir hög, vad händer

Följ min blogg via Bloglovin

Follow my blog with Bloglovin

Oftast har man bättre kontroll om man blir hög i sockret än när man blir låg i sockret.

Detta kan bero på att nålen inte fungerade som sitter i magen på en pump, eller att nålen på sprutan inte helt gått ned i själva ampullen. Man tror man tagit insulin, men att de inte blivit så. Eller så kan de vara så enkelt att man faktiskt har glömt sin spruta eller tagit för lite vid beräkningen av antal kolhydrater. (mattematik dygnet runt). Jag har haft problemet att när jag är utomlands att insulinet har blivit för varmt och slutat fungera. Jag har nu skaffat ett litet kylskåp till sprutorna, ca 8×15 cm stort. Smidigt att ha med sig till stranden och i handbagaget.

Min mamma har ett lock som hon sätter på sin spruta som talar om när man tog sin spruta och hur mycket man tog. Perfekt om man är lite glömsk.

Blir man hög i sockret så kan de vara olika om man känner det eller inte, men några tecken är ganska lika hos de flesta.

  • Att man mår illa
  • Man blir väldigt törstig
  • Man blir kissnödig
  • Man blir väldigt matt och kan tappa fokus
  • Jag blir alltid sugen på en iskall cola-light när jag har varit hög lite längre än 3 h… Så de är min igenkänningsfaktor. Något riktigt kallt blir man sugen på att dricka.

Går de alldeles för lång tid så börjar man oftast kräkas och man blir förgiftad av sitt egna blod. Här kan man själv välja att åka till akuten, men är man fortfarande medveten om vad man gör och tar ett blodsocker, brukar de räcka med en insulinspruta, om de då inte har gått för lång tid. Då kan man mäta ketoner. Ligger de då över 2,2 brukar de rekommendera att åka in. Men högt blodsocker är lättare att behandla själv.

Detta är ett heltidsjobb 24/7! Ingen får döma, vi kämpar så hårt vi kan!

Ingen är perfekt!

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: