FAKTA ifrån Appen; Gravid med Diabetes

KOST OCH KOLHYDRATER

Kosten

Oavsett om du har typ 1-, typ 2- eller graviditetsdiabetes är det viktigt med en hälsosam livsstil med fokus på kost och fysisk aktivitet under hela graviditeten.

Kosten ska anpassas efter den rekommenderade viktökningen under graviditeten.

Den viktigaste faktorn för hur mycket blodsockret stiger efter en måltid är mängden kolhydrater vi konsumerar. Kolhydrater är den främsta näringskällan för ett växande foster. Rekommendationen är därför att gravida kvinnor bör äta minst 175 gram kolhydrater om dagen.

En kost som är rik på långsamma kolhydrater (till exempel grönsaker och fiberrikt bröd) ger en långsam blodsockerhöjning, vilket ofta går bra ihop med insulineffekten. En kost som är rik på snabba kolhydrater (till exempel juice, godis, vitt bröd och kakor) ger en snabb blodsockerhöjning och då hänger inte insulineffekten med. En hälsosam kost för gravida med diabetes är därför en kost som huvudsakligen består av långsamma kolhydrater.

Våra huvudsakliga källor till kolhydrater är bröd, potatis, ris, pasta, frukt och mjölkprodukter, men kolhydrater finns även i exempelvis grönsaker och nötter.

Kolhydrater från de huvudsakliga källorna ska räknas och fördelas över dagen så att blodsockerkontrollen blir så god som möjligt. Detta är särskilt viktigt om du behandlas med insulin.

I den här appen rekommenderar vi portioner med kolhydrater från de huvudsakliga källorna (bröd, potatis, ris, pasta, frukt och mjölkprodukter) med 20, 40 respektive 40 gram till huvudmålen och cirka 10–20 gram till mellanmål. Återstående mängd kolhydrater (35-55 gram) ska intas i form av grönsaker eller nötter.

Blodsockret stiger ofta till höga nivåer efter frukost. Detta är orsaken till att man rekommenderar ett lågt kolhydratintag vid frukosten.

Liksom för gravida som inte har diabetes är det viktigt att du får i dig den rekommenderade dagliga dosen vitaminer, järn, jod, folsyra och kalcium (se respektive webbplats för lokala/nationella riktlinjer). Dessa kan du få via multivitamintabletter med folsyra och järntillskott och vissa mjölkprodukter.

En individuellt anpassad kost, som utvecklas i samråd med dietist, är att rekommendera.

Kolhydraträkning och insulindos för gravida med typ 1-diabetes

Kolhydraträkning gör det enklare att förutsäga hur mycket blodsockret kommer att öka efter en måltid så att du bättre kan planera insulindosen. Bröd, ris, pasta, potatis, frukt och mjölkprodukter är de huvudsakliga kolhydratkällorna i kosten. Kolhydraträkning ska alltså användas på dessa grupper. Cirka 10 gram kolhydrater motsvarar en halv brödskiva, en äggstor potatis, en halv dl kokt ris eller pasta eller en halv frukt (äpple, päron, apelsin).

Det går också att använda appar för kolhydraträkning, be din diabetesmottagning om tips.

VIKTÖKNING

Tillsammans med blodsockerkontrollen har din vikt och hur mycket du går upp i vikt stor betydelse för hur mycket fostret ökar i vikt.

Beräkning av kroppsmasseindex (BMI) är en metod , med vissa begränsningar, som kan användas för att fastställa om du har under-, normal- eller övervikt. Du räknar ut ditt BMI genom att dividera din kroppsvikt (i kg) med din längd (i meter) och sen dividera med din längd (i meter) en gång till.

BMI = kg/ längd i meter / längd i meter

Ju högre ditt BMI är (vikten ökar dessutom ytterligare under graviditeten) desto mer ökar fostret i vikt. Den rekommenderade viktökningen under graviditeten avgörs därför av ditt BMI. En god idé är att försöka begränsa viktökningen under första halvan av graviditeten. Då finns det utrymme för större viktökning under andra halvan av graviditeten.

Rekommendationer

De lokala riktlinjerna för viktökning kan variera. I den här appen rekommenderar vi följande:

  • För normalviktiga kvinnor, med ett BMI under 25 kg/ m2, rekommenderas en total viktökning på 10–15 kg. Sikta på en viktökning på cirka 100 gram per vecka till och med vecka 20 och cirka 400 gram per vecka från och med vecka 20.
  • För överviktiga kvinnor, med ett BMI mellan 25 och 30 kg/m2, är motsvarande rekommendation 5–8 kg. Sikta på en viktökning på cirka 100 gram per vecka till och med vecka 20 och cirka 300 gram per vecka från och med vecka 20.
  • För  kvinnor med fetma, ( BMI över 30 kg/ m2), rekommenderas en viktökning på 0–5 kg. Försök att undvika viktökning fram till vecka 20 och sikta sedan på en viktökning på cirka 200 gram per vecka.

Det är särskilt viktigt att kvinnor med typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes begränsar sin viktökning (se rekommendationerna för viktökning) eftersom en begränsad viktökning kan fördröja behovet av insulinbehandling och minska på det totala insulinbehovet.

Läs mer i appen…

 IMG_7954

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: