Att vara gravid med diabetes v. 34-35+5

Hba1c under v.20-40 skall vara under 40, vi hann inte ta något nytt Hba1c, men misstänker att de ligger runt 42-44.

Vecka 34 – lillen har fortfarande dåligt lokalsinne, han ligger fortfarande i säte. Men man känner att han rör sig mer och mer för varje dag och varje spark, boxning och hicka är en lycka.

Vecka 34 migrän – jag kräks fortfarande och har börjat få riktigt ont i huvudet. Min barnmorska vill se till att få reda på vad det kan vara, hon misstänker att jag har fått migrän, men skickar upp mig till akutmottagningen på förlossningen. De konstaterar någon slags gravid migrän som jag får tabletter till att sluta kräkas och ha ont i huvudet. Detta är den första medicinen jag tar under min graviditet. Kändes sådär, men samtidigt var den godkänd att ta under graviditeten. De var så skämt att få sluta kräkas. tisdag-söndag slapp jag må illa och kräkas. De var en dröm!

Att kräkas till vecka 34 var ingen succé, men man får inte glömma bort att njuta av graviditeten, de är så häftigt. De är ett barn som växer i magen. Att få känna sparkar och rörelser är så häftigt.

Vecka 34 börjar även mina fötter och händer att svullna. Trodde jag skulle slippa detta, men nu händer det…

Vecka 34 G6 – var vi hemma hos några vänner och åt middag. Min G6 tappade signal trots att jag hade telefonen bredvid mig. Vi startade om telefonen och Bluetooth men den kom inte igång. Efter 1 h kom vi på att vi spelar musik ur en högtalare som har Bluetooth som står bredvid mig. Vi stänger av den, då kom signalen på G6 tillbaka inom 2 minuter. De var lite stört. Vi kör Bluetooth hemma, men de har aldrig hänt. Kanske att jag satt förnära högtalaren. Kan de ge en sådan störning?

Vecka 35 feber och sjuk – jag får feber och hosta och blir väldigt dålig + att man är höggravid och lite otymplig. Jag ligger på soffan och degar i nästan 3 dagar, tills jag ringer in till akutmottagningen om att jag har feber och frossa. Kl är då 04.00 på natten den 25/2. De ber oss åka in för att kolla att barnet mår bra. Vi gör ett CTG och undersöks av läkare, men barnet mår bra, de rekommenderar bara att vila och gör ingenting tills jag är frisk igen.

IMG_9169

Förlossningsbrev
Den 27/2 sitter vi hemma och myser, jag är fortfarande lite krasslig, men ingen feber. Av någon anledning bestämde jag mig för att skriva mitt förlossningsbrev då. De blev klart och jag var nöjd. Vi gjorde även en go spellista som vi kunde ha under förlossningen. Vi båda trodde nog att han skulle komma tidigare än planerat. Ingen av oss trodde på 26/2. A. som spelade fotbollsturnering på söndagen, kollade sin mobil i varje paus ifall jag hade ringt. Han hade en känsla om att något var på G nu. Vi hade nog detta på känn någonstans båda två.
Den 28/2 går vattnet och värkarna är igång…..

Delar av mitt förlossningsbrev
Jag hade med olika smärtstillande jag önskade, ställningar/ positioner vid förlossningen,

Önskan om Navelsträngen; Alejandro skall klippa navelsträngen, klipp navelsträngen senare så den får pulsera färdigt, donera blodet till forskning om det går.

Det här vill jag/vi att ni ska veta – Jag uppskattar inte kejsarsnitt jag är orolig över det, men jag litar på ert beslut. Är det de enda vi kan göra så gör vi det.

Det här ser jag/vi mest fram emot – Klippa navelsträngen för Alejandro, men också att barnet kommer upp på bröstet.

Hur kan personalen stötta mig/oss under förlossningen – att ni informerar oss så gott som, vad som sker och händer, jag (mamman) har kontrollbehov.

Att om Alejandro går ut för kaffe eller något, släpp in honom igen!!! Oavsett vad jag säger.

Mat och insulin var 3e timma. Barnmorskan tar blodsocker och insulinet. Vi har med oss en lista hon kan följa, vi har även med oss extra mat. Både jag och Alejandro vet hur man gör, men vi vill inte ha det som fokus.

Alejandro, påminn mig: Din kropp är konstruerad för att föda barn. Du klarar detta!

Kolla att de har sytt ihop mig (mamman)! Hur ser de ut, berätta. Viktigt att ni syr ihop mig när bebisen ligger på bröstet.

Hemma
Massage, TENS, transkutan elektrisk nervstimulering, Värme, en varm vetekudde eller en varmvattensflaska kan lindra mycket under det tidiga öppningsskedet.

Vecka 35 ultraljud/vändningsförsök – bokas in till v 36, men vattnet går vecka 35 +5. Så vi hinner aldrig komma till det sista ultraljudet. Där vi skulle gå igenom vändningsförsök och sätesförlossning.

Vecka 36 skulle några vänner till mig göra en babyshower, men de blev så att den fick vi ta efter förlossningen i stället. En fantastiskt mysig shower med nära och kära och godsaker.

Till förlossningen….

7bca76f4-b999-4c6b-a9c6-52aad58827f2

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: