Träning – Göteborgs Klassikern – 2013

Göteborgsklassikern innebar 3 olika lopp i Göteborg under ett år. De var jag och min kusin som bestämde oss för att träna till detta.

  • 5 mil cykling runt Hisingen – i maj
  • 1000 meter simning i Delsjön – i augusti
  • 1 mil löpning i Skatås – i november

Inför själva loppet
Cyklingen: Då cyklade jag ifrån mig i Guldheden till Billdalspark, jäms vattnet. 17 km en väg så tur och retur blev det 34 km. Detta cyklade jag 2 gånger i veckan i ca 2 månader innan loppet. Jag cyklade med cykelkorg så jag kunde ha med mig, sportdryck, vatten, dextrosol och frukt.
Simningen: De tränade jag på Valhalla, 1 km/vecka i över ett år. Inomhus dock, jag simmade 1 km på 27-29 minuter, så målet var en liknande tid i Delsjön.
Löpningen: Sprang jag 3 gånger i veckan i över ett år innan, allt ifrån 4 km-10 km/ gång.

När jag tränar så här är mellanmålen superviktiga och gärna under hela dagen. En grov macka med mycket pålägg, eller yoghurt med en bra müsli till. Måltiderna är också viktiga, mycket kolhydrater och protein. Hela tallriksmodellen är viktig.

tallriksmodellen-orig-text-675x428

 

På själva loppet
På alla loppen, på min nummerlapp skriver jag alltid VÄND och en pil. På baksidan skriver jag alltid att jag har diabetes typ 1. Ring min kusin som jag kör loppet med och även om jag har en familjemedlem eller vän som tittar på loppet så att de är nära till hands. Men deras nummer står alltid på baksidan, men jag skriver alltid ring 112 först sedan mina nära. De står även ta ett blodsocker på mig och informera 112 om vad det står i rutan, om de kan detta.

Min kusin har varit med på alla loppen som jag kört. Hon är väl informerad om vad hon skall göra.

  • Om jag är låg skall hon ge mig söt vätska, är jag okontaktbar skall hon tugga dextrosol i sin mun och spotta i min kind så att de sakta kommer socker i mig tills ambulansen är påväg.
  • Om jag är hög skall hon ta spruta, men bara 1-2 enheter ifall de är adrenalin som spökar och ta ett nytt blodsocker efter 30 min. Både om man är låg och hög i sockret.

Jag har alltid blodsockermätare med mig och allt annat om är viktigt att ha med.

I startfollan på alla loppen, står jag alltid och tar blodsocker, tar lite enrgidryck, ett äpple eller en banan. Alltid något inför start. Även hon gör det.

Mitt i loppet så stannar jag alltid för att ta ett blodsocker.

Cyklingen: De var en super fin dag! Strålande sol. De är viktigt att ta blodsocker under själva loppet. Jag cyklade även själva loppet med cykelkorg så att jag kunde ha med mig sportdryck, vatten, dextrosol, proteinbars, japp och frukt. Min kusin hade extra dextrosol i sin magväska, men hon cyklade så fort så  jag hann inte med, helt plötsligt var hon borta. Jag hade japp, powerbars, energidryck och dextrosol, men min ”extra väska” cyklade iväg. Dock kändes de inte så farligt. Detta loppet cyklade jag med en nypa salt, fick lite kramp här och där och stannade och åt choklad och drack vatten. Jag blandar alltid energidryck i mitt vatten. För enbart energidryck gör att de blir för mycket socker på en gång, men hälften vatten hälften energidryck är perfekt för min träning.

Hur de gick under loppet
Jag kommer inte ihåg tiden, men var väldigt nöjd med tiden minns jag. Det var både kul och utmanande för diabetesen. Men jag var väl förberedd, de gjorde att de blev enklare.

IMG_1075

Simningen: De var kallt, regnigt och blåsigt. En väg skulle bli enorm motvind när vi simmade. Vi hade start först kl 11.45. Men de var blodsocker hela morgonen, och en rejäl frukost som gällde.

Hur de gick under loppet
De var inte så tungt som de såg ut, kom in på 27,5 minuter trots motvind. De är så kort lopp, så de händer inte så mycket med blodsockret under så kort tid. Lite adrenalin, men inte mycket.

62__10.jpg

Löpningen: Vi hade start kl 10.30. Gjorde en rejälfrukost med både grovt bröd, fil och flingor. De var en kall dag så de var rejäla kläder på sig som gällde. Väldigt lerigt. Jag var så adrenalin fylld så jag spurtade iväg så sjukt fort.

Hur de gick under loppet
Jag sprang 1 mil i träng i oväder på 51 minuter. Jag startade på 13.0. Jag sprang så fort att jag föll så snabbt i sockret att jag åt nästan ett helt paket dextrosol och ställde mig i kanten för att vänta in min kusin för att få hjälp i mål, men där var tiden så viktig att jag sprang ändå. Vet inte hur jag kom i mål, men i mål kom jag på en bra tid, men mådde skit när jag kom i mål, jag var helt vit runt munnen av allt dextrosol, dock kom jag in på 4.1 i blodsocker, men man inser hur låg jag varit om jag tryckt i mig ett paket dextrosol och hade 4.1.

Jag skulle ha stannat upp och andats och tagit det lite lugnare, men min vinnarinstinkt kom före min sjukdom. De var inte okej.

Under alla loppen
Försöker jag att ligga på ca 10.0-12.0 i blodsocker vid start, fylla på med energi under själva loppet (inte simningen). Jag har alltid samma magväska på mig vid lopp, med körkort, kontanter, dextrosol, insulinspruta, nålar, blodockermätare i en plastpåse, russin, proteinbar, GlucoGel, japp & plåster.

IMG_1065

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: