Att vara mamma med Diabetes typ 1 – ”Super mama” 4

G6
Vilken fantastisk uppfinning! Jag hatade den till en början, dels ingen sömn för att man var gravid, att man kissade hela nätterna och att det larmade. Jag hade en inställning på 5.6-7.6 så jag hade nästan inget spann, men de har ju också visat på att Lillen mår bra och är frisk. Jag skällde tydligen på min diabetessköterska på nätterna för jag hade larmet först. Men nu har man vant sig, de är en bra uppfinning. Nu är min inställning på 4.5-9.2. De är så mycket rimligare och mindre larm, då hinner jag ta både dem låga och dem höga blodsockernivåerna, nästan alltid.

Förkylning
Nu har jag och Lillen varit förkylda ett tag. Ragnar mår bättre. Men de är helt sjukt vad blodsockret tappar kontrollen under en förkylning. Man tror insulinet har slutat fungera ibland. Men de är bara förkylningen som spökar. Jag fick lägga om min grunddos, Toujeon fick ändras till 16, i vanliga fall har jag 14 enheter.

Lågt blodtryck 88/56
Jag går på kontroll för lågt blodtryck. Normalt brukar man få högt blodtryck efter en graviditet, men jag har fått väldigt lågt. Ibland kommer de små stjärnor och man är rädd att falla med Lillen. Men jag får gå sakta men säkert upp, har hittat en metod. De enda jag kan göra är att dricka vatten och träna enligt doktorn.
Nu sist när jag var där var det 60/42, det de rekommenderar är vatten och salta maten. Men hoppas de börjar gå upp snart, de går bara ner och ner….

Träning
Nu får man väl sätta igång helt enkelt när doktorn säger det. Musklerna är på plats i magen, men tiden finns liksom inte till, när Lillen sover max 15-20 min 2 ggr / dag då finns det inte så mycket mer tid till träning, jag passar oftast på att äta då.. Jag försöker när han ligger i sitt babygym. Jag arbetar på det…… återkommer om detta…

Att bli låg vid amning, matt, trött och irriterad
När man ammar och blir låg, man blir en annan person, man blir helt kallsvettig, matt, irriterad. De är en fruktansvärd känsla, man vill helst inte amma om man är låg, men de är Lillen som bestämmer när han skall ha mat.  Så tyvärr äter man snabba kolhydrater för att snabbt få upp det och det börjar jag känna i mina tänder nu. Jag har redan varit hos tandläkaren och lagat en hel tand som hade karies. De kommer säkert bli fler….
Jag försöker att undvika amning vid lågt blodsocker. Men tror många känner igen sig. Man får försöka att vara lugn. När man är ensam hemma så löser man det själv, men när min partner är hemma känns det bättre och blir tryggare. Han ställer upp till 150% med Lillen och diabetesen.

Återkontroll mvc
Att de skall vara så svårt att göra en återkontroll.
När man har diabetes så hamnar man ibland mellan stolarna. När jag blev gravid blev jag inskriven på Östra Specialavdelning och skulle avboka allt på Sahlgrenska. Under den tiden hann min fantastiska diabetesläkare att sluta och jag skulle få en ny läkare, som jag fick först 4 månader efter förlossningen.

När jag hade fött Lillen och skulle göra en efterkontroll. Ja, eftersom jag gjorde kejsarsnitt så kollades inget. Inte ens magmusklerna. De satte in en p-stav eftersom de är skyldiga att hjälpa till med preventivmedel, men de var väl allt. Inget direkt intresse av det heller på Östra.
Jag bad om att få en återkontroll på Närhälsans MVC eftersom min vårdcentral inte har någon gyn. De var väl inte så motiverat ifrån deras sida. De bad mig bara boka på min vårdcentral eller på Östra, men Östra har avsatt ansvaret för mig när barnet är fött. Jag fick tjata till mig ett återbesök med total kontroll på MVC. Skall de vara så?! Man hamnade liksom mellan stolarna. Trots kejsarsnitt så bär man på ett bowlingklot i över 6 månader. Både knip och muskler borde checkas på alla, eller!?!?

Magväska is the shit
Många med diabetes känner sig töntig med sin ”livväska” som kan vara en magväska. Jag har gjort min magväska till en snygg detalj på mig själv. I den har jag blodsockermätare, dextrosol, sprutor, napp, kräkhandduk, rumpkräm och en penna. Allt man behöver som mamma med diabetes! 😉

Magväska is the shit nu! USE IT! Det finns så många olika modeller man kan köpa som passar just dig!

Relationen – choose your fights
Många av våra vänner frågar ibland, är de bara Instagram som säger hur ni mår, eller är ni så lyckliga på riktigt. Kanske en konstig fråga, men en relevant fråga. Många bygger idag en fasad genom sina socialamedier, ibland stämmer den ibland inte. Självklart är vi som alla andra vi diskuterar hemmasysslor, barnet, arbete, vem gör vad?! Men man måste välja vilka saker man tar en strid om.

VIKTIGT! Pussas när man kommer hem och när man går. Alltid tala om hur viktig den andre är för den andre. Visa att man tycker om varandra genom närhet, kramar och mys, man måste inte alltid ha sex för att visa att man älskar varandra. Sådant som handlar om städning, plocka bort på bordet, ta de med en nypa salt, skämta om det och ta diskussionen direkt. Gå inte och gör små saker till stora problem! ”Vi är ett lyckligt instagramkonto” och de stämmer. Jag kan inte säga annat än ”TE AMO MIS AMORES”.  Utan er, vem skulle jag då älska och styra med.

F16B24FB-ECE5-483F-A3EB-AA089005D067

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: