Just ja, jag har ju diabetes typ 1

Jag klagar absolut inte, jag vill bara förklara……

En vanlig dag för mig är som för någon annan också en vanlig dag, bara det att när jag försöker att vara perfekt i blodsockret då är det så mycket annat som spelar in. När min kurva ser ut som en berg och dalbana så kan det vara så här.

  • Just ja, det har börjat att bli kallt ute, nu måste jag tänka på att ta mer insulin än vanligt. För kylan påverkar blodsockret.
  • Just ja, jag klämde mitt finger häromdagen, FAN vad ont det gjorde. Just ja, glöm inte insulinet, för nu fick jag högt blodsocker av smärtan.
  • Just ja, nu gick jag in i värmen inomhus och skall vara här hela dagen, hur skall jag nu reglera mitt insulin.
  • Just ja, jag skall äta lunch också, då måste jag ta insulin.
  • Just ja, jag ammade 15 minuter efter lunchen, jag måste äta en lunch till som jag absolut inte är sugen på just nu.
  • Just ja, jag har precis ätit middag, ätit mig mätt och tagit lite för mycket insulin till maten, de blev en felberäkning. Jag orkade inte äta upp allt som jag tog insulin till. Nä men då måste jag äta en banan och ett glas mjölk så jag inte blir låg. NOT so happy.
  • Just ja, jag skall träna idag, simning. De är så roligt så mitt adrenalin drar iväg blodsockret så jag måste ta insulin innan jag börjar simma, men jag måste också äta en banan så jag inte blir låg. MAKE SENSE?
  • Just ja, jag glömde tvättiden och blir arg, då stiger mitt socker igen….
  • Ja men just ja, jag blev lite sugen på en vörtbrödsmacka innan jag lägger mig, mer insulin, men den mackan passade bra för Lillen ville amma en kvart. Den kändes helt okej, men just ja, jag tog ju insulin. Men jag tar väl min tredje banan idag då.

När du försöker vara perfekt för en dag så kanske det handlar om kläder, utseende, arbetet, träning, rätt mat. Vi som har diabetes behöver inte bara tänka på vad vi äter, hur vi rör på oss, vi måste verkligen ligga steget före hela tiden. Vi måste vinna mot diabetes hela dagen! När man försöker att vara perfekt så handlar det om så mycket mer när det gäller diabetes. När kurvan ser ut så här, så är det inte för att jag har ätit massa godis som många tror. De är för att de blev kallt, jag tog för mycket insulin, jag fick ont i mitt finger när jag klämde det, jag fick adrenalin för en rolig sport. Så enkelt för någon annan, men så komplext för oss.

IMG_5143

IMG_6325

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: