Militären Kapitel 6 – Tredje året – Vinterlägret – 18 år

Tredje året
Åter igen i Transtrand. Fokus är att man skall lära sig överlevnad i fjällen, vilka utmaningar som kan komma och självklart åka skidor, men på gamla träskidor. Men detta året så sover man i snöbivack.

Ex på en dag:
06.30 Väckning
06.45 Städa logementet, bädda sängen
07.00 Frukost om städningen blev godkänd
07.45 Lektion i överlevnad i fjällen, vad är viktigt att tänka på
09.45 Fika
10.00 Samling för att ut och åka på fjället
10.10 Indelad i grupper om att köra med pulka och material/mat/utrustning eller utan.
12.30 Lunch på fjället
13.30 Fortsatt färd på fjället
16.00 Genomgång om vad vi lärt oss, vad som är viktigt att tänka på.
17.00 Fritid
18.30 Middag
19.30 Gemensam eller fri aktivitet

Man gör alltid en ”Överlevnadskurs” i 2 dagar. Även på vinterlägret. Även detta året går man igenom vad man har lärt sig och vad som kan uppstå.

 Dag 1
Man kommer till en lämplig plats efter ca 6-7 h skidåkning. Vi slog läger och gjorde upp eld för att laga middag. Man lägger sig tidigt då de blir väldigt mörkt väldigt tidigt.

Jag började med längdskidåkning i ca 3 h, stannade för för vila mitt på fjället, ca 15 min. Fortsatte färden mot vår sovplats. Detta året så skall man då sova i snöbivack.
M, Y och jag skulle bygga tillsammans.

Man var indelad två och två, men vi var ojämnt antal så vi tre sov i samma. Alla börjar gräva ett stort hål in i snön. Självklart var de flera grupper som hittade redan gamla snöbivack så de behövde nästan bara skapa sängar på nytt. Men vi fick så klart inget färdigt hål. Vi slet och kämpade i över 7 h för att bygga ett hål in i snön för tre personer. Vi byggde en dubbelsäng och en enkelsäng.

För att stänga vår snöbivack så fäster man skidorna som dörr och snö därpå så att de inte skall blåsa in, vi gjorde vår sista måltid inne i tältet, med en liten eld och lite soppa. Vi lade oss tidigt för att de blev helt bläck mörkt ute.
När vi vaknade på morgonen hade vårt tak sjunket ca 30 cm av vår andning så att när vi tittade upp så hade vi ca 15 cm till taket där vi låg och sov. Vi fick gräva ut vår igen på nytt. Dels för att vi var tre i vår. Så sjunker taket snabbare.

 Dag 2
06.30 Väckning
07.00 Frukost på trangiakök.
08.00 Packa ihop oss för en tur på fjället.
Vi fortsatte över Transtrands fjällen. Snoret i näsan frös till is, de var kallt men väldigt soligt. Efter 5 h skidåkning och lunch begav vi oss tillbaka till våra snöbivack. Vi var blöta, kalla och hungriga.

Denna kväll och natt både grät vi och ropade på hjälp. Jag sa att jag skulle ringa min mamma som skulle hämta oss alla tre i en helikopter, att detta inte var omänskligt att detta är sjukt att vi gör frivilligt. Då vi fick svar ifrån Kaptenen som såklart bodde vägg i vägg med oss. Att ja, de är bara att ringa, men ni gör de frivilligt….
Att man utsätter sig för det. Det var istappar i allas näsor och man fick lite klaustrofobi.

Dag 3
Var att vi bara skulle hem, men de var en lång tur och alla var väldigt slitna och trötta.
De tog ca 4-5 h att ta sig hem. Detta blev sista kvällen för vinterlägret och de var spex och stoj på kvällen.
Sedan hemfärd dagen efter.

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: