Reseledare – Egypten kapitel 2 – Dykcertifikat

 

Min nästa destination blev Egypten, Hurghada. Jag hade enbart 2 dagar hemma och hade mailat med diabetesmottagningen om att jag behövde nya recept, mamma fick hämta ut allt så att de bara var att packa om väskan med diabetes tillbehör och byta lite kläder.

Där var jag utflyktsguide. Jag körde Kairo en och två dagars turer och Luxor en och två dagars turer, mestadels.

Här bestämde jag mig också om att göra Dykcertifikat, som enligt många diabetiker kan man inte göra det. Jag mailade hem till min läkare och bad om ett intyg, gick till en diabetesläkare och en dykläkare i Hurghada som skrev ett intyg på att mina värden var bara och att jag ka göra det.

Jag var bara ledig 1 dag / vecka så de tog mig 4 veckor att ta det tillskillnad mot andra som tar det på 4 dagar, men jag kämpade och gjorde det.

Efter detta har jag dykt mycket i Egypten, men även i Brasilien, Thailand, Kroatien och Grekland utan problem.

De som är viktigt är att:

 • Jag informerar alla runt omkring som dyker med mig att jag har diabetes. Ibland har några instruktörer sagt nej och några ja. För de känner att de får ett för stort ansvar.
 • Att jag har med mina tusen papper på att jag får göra det.
 • Att jag ligger i 12-16 i blodsocker när jag dyker för oftast när jag ligger på 12-13 när jag går ned så har jag 5-6 när jag kommer upp efter 45 minuter.
 • De är extremt mycket adrenalin och socker som går åt där nere.
 • Jag dricker alltid saft och har flera bananer och chips med mig. Snabba och långsamma kolhydrater.
 • Tar blodsocker tre gånger minst innan jag går ned under 45 minuter så jag ser om jag går uppåt eller nedåt eller ligger still i sockret.
 • Att man äter direkt när man kommer upp för sockret går ned väldigt fort när du väl kommit upp.
 • Att alltid informera din omgivning om att du har diabetes. Ifall något skulle hända, att du tuppar av, så vet andra ombord på båten men också din instruktör om vad de skall göra! De kan rädda liv! Skäms aldrig över din sjukdom, de är en del av dig!

Dykning är en av mina favorit äventyr.. De är obeskrivligt vad häftigt det är! Jag rekommenderar alla att testa.

Egypten i övrigt var också ett äventyr
Att få guida gäster till pyramiderna i Giza som så många hade sparat till i många år. Att få visa Tutanchamons grav i Konungarnas dal eller Hatschepsuts tempel. Vilken kunskap man fick. Egypten är också ett annorlunda land att leva i. De kan vara upp till 45 C i skuggan på dagen och minus 2 grader på natten pga av öknen. Man får tänka annat på hur man klär sig och hur man beter sig. De är en kulturkrock för många, men också en väldigt bra kulturkrock. Man såg halalslakt på gatorna av kor, man köpte guld och tyger på gatorna. Man köpte färska frukter ur fruktstånden. Man blev ett med kulturen.

19052_289003085971_419807_n

 

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

2 reaktioner till “Reseledare – Egypten kapitel 2 – Dykcertifikat”

 1. Såå spännande och imponerande att läsa hur Du vågar utmana din sjukdom o inte låter Dej hindras!
  💪🏽💪🏽👍🏻👍🏻💜💜

  Gilla

 2. Hej Lena, självklart blir allt man skall göra med sjukdomen en lite längre process, men om man ser de som ett hinder så skulle man inte kunna göra något, man får kämpa lite mer, men de är så värt de. Jag är som vem som helst!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: