FAKTA ifrån Appen; ”Gravid med Diabetes”

INSULINDOS

Kvinnor med typ 1-diabetes

Behovet av insulin varierar vecka för vecka under graviditeten. Ju större viktökningen är under graviditeten, desto större insulindos förväntas du behöva.

Mellan graviditetsvecka 8 och 16 är det dagliga insulinbehovet ofta 10–20 % mindre än före graviditeten (motsvarande en minskning på 4–10 enheter/dag) och ofta är det nattdosen med långverkande insulin som måste minskas.

Mellan vecka 16 och 34 ökar dygnsbehovet av insulin med cirka två enheter insulin per vecka och den dagliga insulindosen måste justeras upp två gånger i veckan. I regel måste du öka måltidsinsulinet. Många kvinnor slutar på en daglig dos måltidsinsulin som är tre gånger högre än vad måltidsdosen var före graviditeten. Det är oftast frukostdosen som ökar mest. Men variationerna är stora från en kvinna till en annan. Även den långverkande insulindosen ökar gradvis. Många kvinnor slutar på en daglig dos långverkande insulin som är 50 % högre än den var före graviditeten. Även här finns individuella variationer.

Mellan vecka 34 och 40 är insulinbehovet stabilt eller sjunker något. Om ditt dagliga insulinbehov minskar med mer än 20 % (cirka 16–20 enheter) måste du kontakta läkare och sjukhuset där du ska föda. En sådan minskning kan vara ett tecken på att barnet är på väg att födas.

Särskild information för kvinnor som räknar kolhydrater och/eller använder insulinpump

Dosräknaren till måltidsinsulinet kan behöva nya inställningar varje vecka under graviditeten.

  • Beroende på vilken typ av pump eller insulindosräknare du använder ska målblodsockret vara inställt på  4–6 mmol/l eller 4,8 mmol/l under graviditeten. Samråd med ditt diabetesteam.
  • Kolhydratkvoten motsvarar hur många gram kolhydrater du kan äta för varje enhet insulin du tar.
  • Insulinkänsligheten motsvarar hur många mmol/l som ditt blodsocker sjunker när du tar en extra enhet insulin.

Vid den första graviditetskontrollen använder de flesta kvinnor samma inställningar för kolhydratkvot och insulinkänslighet som före graviditeten (genomsnittet är en kolhydratkvot på 10 och en insulinkänslighet på 2). Mellan graviditetsvecka 7 och 34 sjunker kvinnans kolhydratkvot och insulinkänslighet. Hur mycket varierar från en kvinna till en annan. Den vanliga kolhydratkvoten vid graviditetens slut är cirka 3 gram kolhydrat per enhet insulin och insulinkänsligheten cirka 1 mmol/l per extra enhet insulin.

Om du använder insulinpump brukar behovet av basinsulin mellan graviditetsvecka 8 och 16 sjunka till natten med med mellan 20 och 40 % i förhållande till före graviditeten. Mellan vecka 16 och 34 ökar basinsulindosen i regel, vilket innebär att basinsulindosen ofta är 50 % högre under den senare delen av graviditeten jämfört med före graviditeten.
Dessa individuella förändringar av pumpinställningarna brukar göras tillsammans med läkare tills du känner dig säker nog att göra dem själv.

Kvinnor med typ 2-diabetes

Majoriteten av alla kvinnor med typ 2-diabetes behöver insulin under graviditeten. Många behandlas med insulin fyra gånger om dagen för att efterlikna kroppens egen insulinutsöndring. Insulinet ges som snabbverkande insulin före måltid och som långverkande insulin till natten. Dosen anpassas efter blodsockermätningarna. Mycket höga insulindoser kan ibland behövas under den tredje trimestern.

Kvinnor med graviditetsdiabetes

De flesta kvinnor med graviditetsdiabetes kan hålla sin diabetes i schack enbart genom kostbehandling. Om insulin behövs kan det hanteras med insulininjektioner två gånger dagligen (blandinsulin med både snabbverkande och långtidsverkande insulin).

I regel börjar du med 0,3 E per kg kroppsvikt uppdelat på två doser (en före frukost och en före middagen). Sedan måste du börja anpassa dosen efter blodsockervärdet. Alternativt kan insulinet ges som direktverkande insulin före huvudmåltiderna och som långverkande insulin till natten.

Kvinnor med typ 2-diabetes eller graviditetsdiabetes behöver insulin när blodsockervärdet ligger utanför det optimala området.

Det optimala är att ligga mellan 4 och 6 mmol/l före måltid och på mindre än 8 mmol/l efter måltid trots bra kost och fysisk aktivitet.

FYSISK AKTIVITET

Varför måste du röra på dig?

Gravida kvinnor behöver också motion. Rekommendationen är minst 30 minuter fysisk aktivitet med måttlig intensitet varje dag när du är gravid. Att promenera, simma och cykla är motionsformer som kan passa gravida..

Fysisk aktivitet får blodsockret att sjunka medan du är aktiv och under de efterföljande timmarna. Därför minskar behovet av insulin om du är fysiskt aktiv under graviditeten. Hos kvinnor med graviditetsdiabetes kan fysisk aktivitet till och med fördröja behovet av insulin.

Om du behandlas med insulin är rekommendationen att du äter ytterligare 10–20 gram snabba kolhydrater före den fysiska aktiviteten och en gång i halvtimmen under tiden du är fysiskt aktiv. Se till att alltid ha med dig snabba kolhydrater (druvsocker eller motsvarande) vid fysiska aktiviteter.

Om du har typ 1-diabetes måste du ofta minska insulindosen med cirka 2 enheter före eller efter den fysiska aktiviteten.

FOSTRET

Vad händer med fostret?

Diabetes hos mamman påverkar fostret eftersom blodsockret passerar fritt genom moderkakan. Detta kan påverka fostrets utveckling, och högt blodsocker under de 8 första graviditetsveckorna ökar risken för missbildningar hos fostret. Högt blodsocker under graviditeten kan även påverka fostertillväxten, det kan leda till övervikt hos fostret före födseln och det finns en ökad risk för för tidig förlossning.

Gravida med diabetes erbjuds därför extra ultraljudsundersökningar så att man kan övervaka potentiella missbildningar samt fostertillväxten.

Vilken risk finns det att barnet utvecklar diabetes före 18 års ålder?

Barn till kvinnor som har diabetes under graviditeten löper högre risk för att utveckla diabetes under barndomen jämfört med barn till kvinnor som inte har diabetes under graviditeten, men risken är liten.

  • 1 av 50 barn till kvinnor med typ 1-diabetes utvecklar typ 1-diabetes.
  • 1 av 100 barn till kvinnor med typ 2-diabetes utvecklar typ 2-diabetes.
  • 1 av 100 barn till kvinnor med graviditetsdiabetes utvecklar typ 2-diabetes.

Barn till kvinnor med någon typ av diabetes under graviditeten har en högre risk för övervikt och att utveckla typ 2-diabetes senare i livet, antingen som barn eller som vuxna. Rådet till barn vars mammor hade diabetes under graviditeten är därför att äta sunt och röra på sig varje dag.

Läs mer i appen…

IMG_7892

 

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: