Att vara mamma med Diabetes – ”Super mama”

Nu har man kommit in i mammarollen, jag tycker man är mer bekväm och säker på det man skall göra. Man är dessutom mer smidig nu när ärret inte gör ont längre, de svider fortfarande, men jag är mycket mer rörlig nu. Energin är lite upp och ned beroende på hur natten ser ut. Jag har äntligen lyckats ställa in mina doser och äta en bra kost så att mitt blodsocker ser bra ut, inte tipp topp, men de ser okej ut. Jag tappar kontrollen ibland, men mestadels har jag fått kontroll på det. Allt handlar om hur mycket lillen äter.

Har han ett bra amningspass på ca 15-20 minuter, då är det som om jag ger mig själv 3 enheter insulin. Mitt socker svänger helt beroende på hur mycket han äter, så de är svårt att styra, det är svårt att hitta en balans.

Något som jag anser är viktigt, även om man bara går hemma. Är att man klär på sig kläder, inte går runt i pyjamas hela dagen. Jag får mer energi om jag byter om. Kanske lättare att smita undan Baby blusen om man får byta om. Jag tror det är viktigt.

Maten
Frukost – Omega3 bröd som är hembakat, yoghurt med nötter och bär i och te. Ett stort glas vatten också, jag blir så törstig av att amma.
Mellanmål – Clementin eller en ½ banan.
Lunch – Soppa, pasta, vegetariskt. Enkla ibland färdiga rätter. Man skall inte göra de svårt för sig när man är hemma. Mycket matlådor ifrån gårdagens middag, äter jag.
Mellanmål – Kaffe + beroende på blodsockret men en kaka, bulle, äpple eller en clementin, oftast en kaka, blir ofta låg på eftermiddagen. Han ammar mycket mer då.
Middag – Försöker jag att hålla mig till tallriksmodellen. Ibland någon gryta, kött, fisk, vegetariskt, pasta, ris, potatis. Inga bönor och ingen rå lök, de gillar inte lilles mage.

Mycket vatten hela dagen och natten, under hela dygnet har jag alltid en flaska saft nära ifall sockret går ned fort vid amning. Proteinbars är bra att ha till natten under amning, men också frukt.

Att amma
De är faktiskt helt galet vad det påverkar mitt blodsocker. Man kan heller inte förbereda med att äta mycket innan amning, för om han inte äter så mycket som jag åt så blir blodsockret högt. Så man måste verkligen äta och amma samtidigt i samma takt, för att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Jag åkte på mjölkstockning efter 4 veckor som mamma. Jag hade fått en amningsbroschyr som jag tog tips ifrån. Jag hade en varm vetekudde på bröstet, masserade lättsamt och såg till att lillen åt ifrån det bröstet först vid alla måltider. Efter 3 dagar hade stockningen försvunnit. En knut var kvar i ca 4 dagar till, men sedan försvann den också. Vilken smärta man kan få, jag kunde knappt röra vid bröstet, men tur att man läst broschyren så man snabbt kunde få hjälp.

Insulinet
Nu ser mina doser ut så här:
Toujeo, mitt långtidsverkande tar jag 13 enheter på morgonen.
Fiasp,  mitt korttidsverkande tar jag 5 enheter till frukost, 3 till lunch, 3 till middag och 2 enheter till mellanmålen.
Jag tar även 2 Toujeo på kvällen innan jag går och lägger mig.

Blodsockret
Jag svänger en hel del, men en bra dag så ligger jag mellan 4.4-10.5. En sämre dag ligger jag mellan 2.7-13.5.

Jag har ett genomsnitt på 7.6 i blodsockret, alltså ett Hba1C på 49. Detta är världsklass säger min diabetessköterska. De svänger ibland, men så är det med amning.

IMG_9847

IMG_9815

IMG_9787

Fysisk aktivitet
Jag försöker att göra en promenad per dag. Med barnvagnen eller med selen. I minst 30 minuter och gärna mer. Så långt så att snittet inte gör ont och att jag faktiskt orkar gå och inte behöver sätta mig och vila. Lillen sover som en sten i både vagnen och selen.

Jag bakar en del, de är också en fysisk aktivitet! 😉

Sömnen / Hormonerna – ”Baby blues”
Jag har inte kommit in i någon Baby blues, men vi har haft några nätter där lillen inte sover alls, han sover oroligt och har väldigt ont i magen. Han är tyst om han får sova på magen på våra bröst. Då är det tyst, men då kan inte vi somna. Så vi växlar varannan timme; A. har honom på bröstet varannan timme och jag har honom på bröstet varannan timme. Dessa nätter sover nästan ingen av oss. Man går runt som en tom idiot här hemma då. Men så är det väl att vara mamma.

Jag sa till A. efter en sådan natt när han kom hem, minsta lila fel du säger, så åker du ut genom fönstret. Man är så känslig. Jag gick dessutom i samma kläder hela dagen ifrån kvällen innan. För lillen ville sova, men enbart på mitt bröst. De var knappt så jag fick i mig någon mat eller gick på toa. Jag bytte bara hans blöjor, ammade och hade han på bröstet hela dagen. En lång och tung dag.

Men man får inte glömma att även om A. är på jobbet. Bär han ett lika tungt lass som jag gör. Han arbetar fysiskt hela dagen och kommer hem och är lika trött som jag är. Så vi får verkligen hjälpas åt.

En dag när lillen inte ville sova och jag fick lite panik. Så testade jag vagnen. Vi tog en promenad på ca 1 h, han sov hela timmen. Men jag fick ju ingen sömn då, men de var viktigt att någon fick sova. När jag kommer in igen så tittar jag på mig själv i spegeln. Jag har ett svart linne på mig, som är nerspytt av mjölk och mjölk på båda brösten, intorkat. Jag hade en dregel linje jäms kinden, inser att jag inte borstat tänderna, håret står åt alla håll! Jag bara ler mot mig själv och säger ”välkommen till mamma bubblan”.

Min rygg
Varje gång jag ammar är det som om någon hugger mig med en kniv i ryggen. Jag har försökt med naprapat, A. som masserar, värme kudde, TENS, en massage maskin, tigerbalsam. ALLT! Men inget hjälper. Tycker att jag sitter i en bra ställning och ammar på dagen, men de är väl den ställningen jag sitter i på natten i sängen som orsakar smärtan. Men hur fan skall man bli av med den. Går i taket snart! TIPS!?

Vi har investerat i en amningsfåtölj nu ifrån IKEA. Hoppas detta blir bra nu.

Ögonbottenfotografering
Detta gör man två gånger under graviditeten när du har diabetes. Allt är inte en dans på rosor alla gånger när man har diabetes. De kan förändras under graviditeten och gå tillbaka efter graviditeten, men det kan också bli kvar förändringar på din ögonbotten. Nu har jag blivit kallad till efterkontroll på mina ögonbottnar för att de har sätt en förändring under min graviditet. Nu skall de göra en extra kontroll och se om hur vi skall åtgärda detta med en eventuell behandling eller om de kan återgå av sig själv.

Lillen – Gossebarnet Kristoffersson
Kan man älska en person så mycket? Jag kan inte sluta titta på honom, pussa på honom, krama honom! Han är så underbar. Hur lite han än får mig att sova ibland, glömmer man det när man tittar på honom.

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: