Att vara mamma med Diabetes typ 1

Följ min blogg via Bloglovin

Follow my blog with Bloglovin

Många ställer frågan, du är inte rädd att ditt barn skall få diabetes? Inte alls svarar jag. Samtidigt tänker jag, om Lillen nu skulle få diabetes typ 1. Då kan jag hantera det. Jag vet vad jag skall göra för att hålla honom vid liv. De kan jag inte kontrollera med någon annan sjukdom idag. Diabetes kan jag, så hellre diabetes än något annat. Men helst fullt frisk livet ut om man får önska som mamma.

Jag hatar när folk ställer frågan om jag är rädd att han skall få diabetes typ 1. Som om jag vore en imbecill som har 0 koll.. och de är faktiskt inte bara diabetes som är ärftligt.

Diabetes är så liten chans att han får, så svar på frågan; jag är inte rädd att han skall få diabetes!.

Fakta;
Det är en liten risk att diabetes går i arv enligt forskare. Risken att barnet ska ärva
typ 1-diabetes är inte stor alls. Om mamman har diabetes typ 1 är risken att barnet ska ärva den 1,5 %. Risken att ärva den ifrån pappan är lite högre och är 6 % enligt forskare.

Om mamman eller pappan har diabetes typ 2 så är risken 10 % att barnet får sjukdomen.

22 % av alla barn till mammor med diabetes typ 1 föds för tidigt, jämfört med mindre än 5% av barnen till mammor utan diabetes. Kan förklara varför Lillen kom 5 veckor förtidigt. 

Ifrån tidningen ”Allt om Diabetes” nr 3 2019.

IMG_8799

Författare: vagautmanadiabetes

Ida Kristoffersson heter jag och är född och uppvuxen på en Ö i Göteborgs Norra skärgård. Jag är 29 år och har bott lite överallt i världen, men sedan 2012 flyttade jag till Centrala Göteborg. I vår kreativa lägenhet med massa krimskrams bor min sambo A. Och vår kära katt Pantro, som så klart är svart och döpt efter ”Thunder Cats”. Idén till Våga Utmana Diabetes Jag har tänkt skriva en bok många gånger, men de blir aldrig av så då prövar jag på bloggvärlden. Jag har haft Diabetes typ 1 sedan jag var 9 år gamla, jag firade 20 år med min sjukdom 2017.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: